Предаваме на Франция българин, издирван за 4 престъпления

0
Европейска заповед за арест праща български гражданин на съд в Лион
Европейска заповед за арест праща български гражданин на съд в Лион Снимка: Асен Игнатов / Архив

Европейска заповед за арест праща български гражданин на съд в Лион

Варненският апелативен съд потвърди решението за екстрадиция на български гражданин във Франция, където той е издирван за участие в четири тежки престъпления. Рекшан А., 42-годишен, е обвинен в участие в престъпна група, притежание на съоръжения за фалшифициране на пари, измама и опит за измама.

Според информацията, предоставена от френските власти, престъпленията са извършени през 2015 година, при условията на рецидив. Прокурор от Окръжния и Градския съд на Лион е издал Европейска заповед за арест (ЕЗА) с искане за предаването на Рекшан А. с цел провеждане на наказателно преследване.

Първоначално Окръжен съд - Варна е допуснал изпълнението на заповедта, но българският гражданин е обжалвал решението пред по-горната инстанция.

Апелативният съд във Варна е потвърдил законосъобразността на ЕЗА, издадена от компетентен орган на съдебната власт във Франция. Съдът е установил, че престъпленията, за които Рекшан А. е издирван, фигурират в списъка на българския закон, за които не е необходима двойна наказуемост. Въпреки това, съдът е отбелязал, че тези деяния съставляват престъпления и според българското законодателство.

Важен аспект в решението на съда е предоставянето на гаранции от френската страна, че след като обвиняемият бъде изслушан на тяхна територия, той ще бъде върнат в България за изтърпяване на евентуално наложено наказание "лишаване от свобода" или друга мярка, изискваща задържане.

Апелативният съд е подчертал, че настоящото производство е от формален характер и в него се проверяват само законовите предпоставки за допускане изпълнението на Европейската заповед за арест, без да се разглежда обосноваността на изложените фактически обстоятелства в нея. Съдът е акцентирал върху факта, че инкриминирането на фактите и правната им квалификация са от компетентността единствено на издаващата държава-членка на Европейския съюз.

След обстоен анализ, съдебният състав е заключил, че няма основания за отказ за изпълнение на издадената ЕЗА и че тя трябва да бъде изпълнена. В резултат на това, Рекшан А. ще бъде предаден на компетентните френски съдебни власти за провеждане на наказателно преследване за описаните деяния.

Апелативният съд във Варна е потвърдил и взетата мярка за неотклонение "задържане под стража" до фактическото предаване на обвиняемия. Важно е да се отбележи, че това съдебно решение е окончателно и не подлежи на по-нататъшно обжалване.

Този случай подчертава ефективността на международното правно сътрудничество в рамките на Европейския съюз и демонстрира решимостта на българските съдебни органи да спазват европейските правни норми и да съдействат в борбата с трансграничната престъпност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари