Празник на ябълката в Екзарх Йосиф

0
Зоокът и Етнографски музей допълват атракциите на събитието
Зоокът и Етнографски музей допълват атракциите на събитието Снимка: Областна администрация - Русе

Зоокът и Етнографски музей допълват атракциите на събитието

На 31 август 2024 година, събота, в село Екзарх Йосиф, община Борово, ще се проведе 17-ото издание на традиционния Празник на ябълката. Началото на събитието ще бъде поставено в 11:00 часа в центъра на селото, където кметът Илия Данев ще приветства всички присъстващи. Очаква се на празника да се съберат стотици гости от цялата страна, за да се насладят на богатата програма и традициите, свързани с отглеждането на ябълки.

Сред официалните гости на събитието ще бъде и областният управител на Русе Драгомир Драганов, който ще приветства организаторите и ще разговаря с жителите на село Екзарх Йосиф по актуални теми. След официалната част, гостите ще имат възможността да се насладят на фолклорен концерт, придружен от оркестър с гайда и тъпан. Сред изпълнителите ще бъде и популярната певица Жечка Сланинкова, която ще зарадва присъстващите с изпълненията си.

Празникът на ябълката в Екзарх Йосиф се провежда традиционно около 28 август, когато се отбелязва Успение на Св. Богородица по стар стил. Основната цел на събитието е да популяризира значимата роля на ябълката в живота на хората. В тази връзка ще бъде организирана изложба на различни сортове ябълки, отглеждани от местни производители. Селото е известно с това, че от 44-те акредитирани сорта ябълки в България, тук се отглеждат над половината – цели 27 сорта.

Освен това, гостите ще могат да разгледат кулинарна изложба на сладкиши, приготвени с ябълки, както и козметични продукти и стоки за бита, съдържащи този вкусен плод. Програмата ще предложи и множество атракции, които да направят деня незабравим за всички присъстващи.

Зоо кът и музеи – допълнителни атракции

Една от основните атракции на празника е зоо кътът в село Екзарх Йосиф, който непрекъснато се обновява с нови животни. Сред интересните обитатели са камила, щрауси, диви прасенца, елен лопатар, благороден елен, пауни и понита. За любителите на историята и традициите ще бъдат отворени двата музея в селото – Етнографският музей и Музеят за препирани животни, които функционират от миналата година.

Историята на Празника на ябълката

Празникът на ябълката в село Екзарх Йосиф започва през 2006 година по инициатива на бившия ректор на Русенския университет, проф. Атанас Митков. Неговата заслуга е и дарението на 250 броя ябълкови дръвчета, които днес се отглеждат в един от най-големите ябълкови масиви в региона.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Сашо
    Всичко това е постигнато с кражба! Илия Данев и сие ощетяват хората като не дават рента. От бедняк се превърна в милионер. Селото е запустяло, извън центъра всичко е обрасло с шубраци. Няма срам от Господ !
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари