Правителството прие Програма за компенсиране на пострадалите от пожарите

0
Кабинетът отпуска 1 милион лева за „водни джобове“ и 2,1 милиона за разходи по ликвидация на пожари
Кабинетът отпуска 1 милион лева за „водни джобове“ и 2,1 милиона за разходи по ликвидация на пожари Снимка: Министерски съвет / Facebook

Кабинетът отпуска 1 милион лева за „водни джобове“ и 2,1 милиона за разходи по ликвидация на пожари

Правителството на Република България предприема нови мерки за укрепване на способностите на страната за справяне с пожари, включително осигуряване на специализирано оборудване за хеликоптери и финансова подкрепа за пострадалите от пожари. В рамките на тези усилия, кабинетът одобри инвестиция от 1 милион лева за закупуване на т.нар. „водни джобове“, които ще бъдат използвани за дооборудване на хеликоптерите за гасене на пожари. Това е една от спешните мерки, които целят да подобрят реакцията на пожарните служби и да увеличат способностите за борба с огнената стихия през настоящото лято.

Освен това, правителството ще обезпечи разходите, свързани с ликвидиране на пожари, като отпусне 2,1 милиона лева. Тези средства ще покрият фактически извършените разходи за дейности по ликвидиране на пожари и закупуване на необходимите средства за борба с пожари. Значителна част от тези средства ще бъде насочена към Националната асоциация на доброволците в Република България, с цел повишаване на капацитета им за справяне с пожари и закупуване на допълнително оборудване.

В допълнение към тези мерки, кабинетът прие Програмата за компенсиране на пострадалите от пожари. Ключова роля в този процес ще играят кметовете на засегнатите населени места, които са задължени да подават възможно най-бързо информация към Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, за да може необходимите компенсации да бъдат отпуснати в кратки срокове.

Министерството на финансите също така подготвя промени в Закона за обществените поръчки, които ще улеснят закупуването на специализирана техника за предотвратяване на последствия от бедствия и аварии. В рамките на тези промени се предвижда директно договаряне за необходимото оборудване, като средствата ще бъдат осигурени по Оперативна програма „Околна среда“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари