Правителството поиска училищните здравни картони да станат електронни

0
Инициативата цели да облекчи родители, учители и медицински специалисти
Инициативата цели да облекчи родители, учители и медицински специалисти

Инициативата цели да облекчи родители, учители и медицински специалисти

В навечерието на новата учебна година, служебният премиер Димитър Главчев излезе с предложение за дигитализация на профилактичните здравни карти за децата в детските градини и училищата. Целта на тази инициатива е да се намали бюрокрацията и да се улесни процесът за родители, учители и медицински специалисти.

"Струва си да положим усилия да облекчим големия обем от документи, който се движи между родители, учители и педиатри, за да може и там да достигнем европейско равнище," заяви Главчев, подчертавайки избрания от България път на развитие.

Здравният министър Галя Кондева подкрепи идеята, като обеща: "Ще направим съответните промени в системата, така че да можем до края на годината да реализираме проекта за профилактична карта."

Личните лекари приветстваха предложението, но изтъкнаха, че това няма да елиминира напълно опашките пред кабинетите им преди началото на учебната година. Доктор Александър Калайджиев, общопрактикуващ лекар от Пловдив, поясни пред БНТ: "Електронно не означава дистанционно, винаги всеки документ се издава след преглед в кабинета."

Доктор Николина Самарджиева, общопрактикуващ лекар от Благоевград, добави: "Както е медицинската бележка за отсъствия, по същия начин. Изпраща се в училището - тя си отива и си я отварят учителите."

Родителите също изразиха подкрепа за инициативата. Даниела Каменарова, родител от село, сподели: "Много разправия е - тичаш насам-натам, пък нещо не е направено както трябва. Трябва да се върнеш в лабораторията, ако може да става електронно - няма смисъл. Ние сме от село, не сме от град, да ходиш чак до града, за да се направят тези неща. Мисля, че ако е електронно, ще е по-удобно за всички."

Друг родител, Диляна Кънева, предложи: "Според мен трябва да се направят на групи по месеци децата и да има срок до края на годината, а не точно за 15 септември всичко живо да носи бележка."

Очаква се около 1 милион деца да започнат учебната година в детски градини и училища следващия понеделник. Предложението за електронни здравни картони цели да модернизира процеса и да го направи по-ефективен за всички участници в образователната система.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Русенец
    Преди две-три седмици по улица Чипровци, близо до училището , падна високо изсъхнало дърво през деня и , слава Богу, не...
  • Мухахахахаха
    Майка ти да еба курва комунистическа ебана в гъза насран да еба в устата да еба - ще ядеш лайна бе,курво вмирисана...
  • ...
    Кръвожадните еврюги вилнеят, колят и бесят ! Никой не казва и копче. Но укронацистите са представяни за жертви, въпреки че са...
  • Фъй дъ РФ
    Ебаният в гъза комунистически хуйолап вече и от името си се отрича,сигурно ще се казва вече минетчо хахаха
  • Учуден
    Не съм учуден,че ебаната в гъза и устата комунистическа курва пак се прави на мъж,явно кремълските цигани са му се изредили...