ПП - ДБ: Законопроектът на "Възраждане" заплашва демокрацията

1
Коалицията предупреждава за риск от нарушаване на основни права и свободи
Коалицията предупреждава за риск от нарушаване на основни права и свободи Снимка: БТА / Архив

Коалицията предупреждава за риск от нарушаване на основни права и свободи

Коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) изрази категорична позиция срещу внесения от партия "Възраждане" законопроект за "чуждестранните агенти". Това стана ясно от официално становище, разпространено от пресцентъра на формацията.

Законопроектът, който според "Възраждане" цели да гарантира защита на националните интереси, беше определен от ПП-ДБ като "путинистки". Коалицията изтъкна редица причини за своето несъгласие с предложените промени.

Според ПП-ДБ, законопроектът поставя под заплаха науката и културата, като създава риск за дейността на български читалища, научни и културни общности и институции. Освен това, той ограничава образователните възможности, като предлага български студенти със стипендии от чужбина да бъдат обявени за "чуждестранни агенти".

От коалицията подчертават, че предложението е насочено срещу гражданските организации, които след 1990 година са допринесли значително за укрепването и запазването на българската история и култура, както и за намаляването на социалните неравенства в обществото.

ПП-ДБ изразяват безпокойство и относно предложената забрана за преподавателска и научна дейност, както и за участие в политическия процес на лица и организации, получили над хиляда лева от чуждестранни източници.

Според коалицията, законопроектът нарушава конституционните права на гражданите и противоречи на правото на Европейския съюз и Хартата на основните права и свободи. ПП-ДБ посочват, че текстът е почти идентичен с подобен закон в Русия, използван от режима на Путин за ограничаване на свободата на словото и независимата журналистика.

"Недопустимо е държави, обявили България за враждебна, да определят дневния ред на страната ни", се казва в позицията на ПП-ДБ.

Коалицията подкрепя необходимостта от прозрачност и отчетност при финансирането с външни средства, но подчертава, че това не трябва да се използва като претекст за ограничаване на основни демократични принципи и свободата на гражданското общество.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    23
    егати,
    и що сте против бе ппдб-ейците?!?! Ами крайно време е да светнат „четирихилядниците“ на Лена-еуглена!😜
  • 1
    22
    Путин Хуйло
    С никнейм Българин въпреки че съм смрадлив анално олабен бесарабски куросмучещ циганин исках да напиша следното: България няма стабилно продемократично мнозинство, което държи на членството в ЕС, а подкрепата за НАТО е намаляла чувствително в последните години. Въпреки това съществуват и евроГейски нагласи в някои части на обществото,главно сред хомосексуалисти,цигани и неграмотни грантаджии. Като цяло 2/3 от българите не искат да живеят в страна със западна либерална демокрация. иZродите от сектата "иZраждане", само могат да скимтят, но фактите са такива!
  • 1
    21
    Мухахахахаха
    ДеБил-ПеПерастката бесарабска ебана в гъза курва пуснала медиапуул от лайняните медии на Прокопиев мухахахахаха що не си ебеш путката майна бе,измет укропитешка
  • -4
    20
    Българин
    България има стабилно продемократично мнозинство, което държи на членството в ЕС, а подкрепата за НАТО се увеличила чувствително в последните години. Въпреки това съществуват и антидемократични нагласи в някои части на обществото. Като цяло 2/3 от българите искат да живеят в страна със западна либерална демокрация. иZродите от сектата "иZраждане", само могат да скимтят, но фактите са такива!
  • -1
    19
    Запознат
    "Няма", защото не оттърва на русофилистичната измет https://www.mediapool.bg/23-ot-balgarite-iskat-da-zhiveyat-v-zapadna-demokratsiya-13---v-diktatura-news362299.html
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари