ПП-ДБ - Русе алармира за липса на договори с МРРБ за капиталови проекти

1
Община Русе е в изоставаща позиция спрямо други градове
Община Русе е в изоставаща позиция спрямо други градове Снимка: Dunavmost

Община Русе е в изоставаща позиция спрямо други градове

Съветниците от ПП - ДБ в град Русе изразиха сериозни притеснения относно факта, че Община Русе досега не е сключила нито един договор с Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за капиталови проекти. Това стана ясно от официална позиция на съветниците, разпространена до медиите на 26 юни 2024 година.

„С голямо безпокойство искаме да информираме обществеността, че към 26.06.2024 г. Община Русе няма сключен нито един договор по приложение № 3 към чл. 107, ал. 13 от Закона за държавния бюджет за 2024 г.“ – заявиха съветниците. Тяхната информация се базира на отговор на министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова на въпрос на народния представител Мартин Димитров.

От предоставените данни се вижда, че за нито един от 14-те проекта на Община Русе не е сключен договор с МРРБ. Тази ситуация контрастира рязко с постиженията на други общини, които вече имат сключени договори и одобрени суми за финансиране на проекти през 2024 година.

Сравнителен анализ на финансирането по общини

Таблица с данни, предоставена от министър Коритарова, показва, че общини като Пловдив, Бургас, Стара Загора и Перник вече имат значителен брой сключени договори и одобрени средства за капиталови проекти. Например:

  • Пловдив има 7 сключени договора на стойност 113 милиона лева с одобрено финансиране от 90 милиона лева.
  • Бургас има 11 сключени договора на стойност 50 милиона лева с одобрено финансиране от 48 милиона лева.
  • Стара Загора има 7 сключени договора на стойност 41 милиона лева с одобрено финансиране от 28 милиона лева.
  • Русе обаче няма нито един сключен договор и нито едно одобрено финансиране, въпреки че има подадени 14 проектни предложения.

Тези данни подчертават сериозното изоставане на Община Русе и липсата на напредък в капиталовите проекти за 2024 година.

Неразбиране на механизма за финансиране

Според съветниците от ПП - ДБ, Община Русе не разбира правилно механизма за финансиране, което води до значителни загуби на потенциални средства за капиталови разходи. Те посочват, че общината при потенциал от 150 милиона лева за три години сама си намалява средствата, кандидатствайки за значително по-малко суми. Това се дължи на липсата на сключени споразумения с МРРБ и недоброто планиране на проектите.

Необходимост от капиталови инвестиции

Русе се нуждае от много и сериозни капиталови инвестиции за подобряване на уличната инфраструктура и благоустрояването. Изоставането е видно и тревожи както жителите, така и местните власти. Съветниците от ПП - ДБ обещават да продължат да настояват за диалог и чуваемост от страна на кмета Пенчо Милков и неговия екип, за да се преодолее това изоставане и да се осигурят необходимите инвестиции за града.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    8
    Възмутен
    Слабоинтелигентните, простите русенци, си избраха ПенчУ, та и и за втори мандат ... Толкова са доволни от кочината в която превърнаха Русе БеСеПарската шайка ...
  • 1
    7
    Учуден
    Какви "убийци от Канада" бе гнидо червена, какви доносници пак в чуждото виждаш, а собсвената си предателска червена чутура в огледалото не виждаш
  • -1
    6
    Спонсор
    Мартинчо, чадо на доносници от ДС, а също и променкаджий убийци от Канада! Аре стига с лъжите! И онова крадливото от дедо Еконтий! Кмета на град, населен с ИДИОТИ, не ви е виновен!
  • 2
    5
    Съдът
    Да повдигнат обвинения, да има дела! Иначе само с въпроси, на които всички знаем отговора, не става!
  • 8
    4
    Бенедикт
    Вижте му фейсбук страницата на Пенчо Милков и ще разберете, че това не е кмет а човек, който обича да обикаля с разни пиарченца да му правят снимки. Той е навсякъде, но не и там където трябва да се свърши някаква работа. Постоянно е на мероприятия с личните си фотографи. След като жената днес колабира, той си се качи на някво корабче да поплава по реката.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

В България да имаш проблем с алкохола означава, да ти свърши пиенето!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари