ПП - ДБ предложиха изцяло електронна регистрация на МПС

2
Премахват стикерите за "Гражданска отговорност" и технически преглед
Премахват стикерите за "Гражданска отговорност" и технически преглед

Премахват стикерите за "Гражданска отговорност" и технически преглед

Партията "Продължаваме промяната – Демократична България" (ПП-ДБ) внесе днес в Народното събрание промени в Закона за движение по пътищата, които предвиждат значителни реформи в регистрацията и контрола на моторните превозни средства (МПС) в България. Основната цел на тези промени е да се улесни административният процес и да се подобри ефективността на контрола върху пътната безопасност.

Електронна регистрация на МПС

Едно от ключовите предложения е въвеждането на изцяло електронна система за регистрация на МПС. Това означава, че собствениците на автомобили ще могат да заявяват регистрацията си онлайн, без да е необходимо да посещават физически офиси на КАТ. Това ще спести време и усилия на гражданите и ще намали административната тежест върху държавните органи.

Премахване на стикерите за "Гражданска отговорност" и технически преглед

Друго значимо предложение е отпадането на стикерите за "Гражданска отговорност" и технически преглед. Вместо това, информацията за тези задължения ще бъде достъпна електронно. Това ще премахне необходимостта от поставяне на стикери на предното стъкло на автомобилите, което често води до неудобства и допълнителни разходи за собствениците на МПС.

Ограничение за въвеждане на нови стикери

За да се предотврати въвеждането на нови стикери чрез подзаконови актове, законопроектът предвижда ограничение за това. Така ще се гарантира, че няма да се добавят нови административни тежести за шофьорите без необходимост.

Спиране и връчване на актове на рецидивисти

Законопроектът предвижда също така спирането и връчването на актове и фишове на шофьори, които имат повече от пет невръчени електронни фиша или наказателни постановления. Наличието на такива шофьори-рецидивисти ще бъде публично, при гаранции за защита на личните данни.

Уведомления за изтичащи документи

Депутатите от ПП-ДБ предлагат задължение за администрацията да изпраща уведомления за изтичащи документи като застраховка, технически преглед и свидетелство за управление. Това ще помогне на шофьорите да бъдат информирани и да избегнат санкции за пропуснати срокове.

Обжалване на електронни фишове

Законопроектът предлага възможност за обжалване на електронни фишове по настоящ адрес на нарушителя, вместо по местонарушение. Това ще улесни процеса на обжалване и ще намали неудобствата за шофьорите.

Електронна документация при курсове за правоспособност

Въвеждането на електронна документация при провеждане на курсове за придобиване на правоспособност също е част от предложените промени. Това ще улесни процеса на обучение и ще намали бюрократичните пречки.

Автоматизирано издаване на електронни фишове

Законопроектът предвижда автоматизирано издаване на електронен фиш при установяване с камери на липса на технически преглед или застраховка. Това ще подобри контрола върху пътната безопасност и ще намали възможностите за нарушения.

Предложените промени в Закона за движение по пътищата от ПП-ДБ имат за цел да модернизират и улеснят процесите, свързани с регистрацията и контрола на МПС в България. Те предвиждат значително намаляване на административната тежест за гражданите и подобряване на ефективността на контролните органи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    5
    Ангел Будинов
    Аз съм надупен ДеБил-ПеПеруга,получавам стотинки от Ококорения мъжелюбец за да дрискам опорките на Организираната Парапетна Група в интернет!Само не знам кой е дъртият комунист с печатницата....да не е Гном Атанасов ?
  • 0
    4
    Ангел Будинов
    На Ганьо вечно нещо му е криво,като не искате електронни услуги си пасете козите на село.Купувайте си стикери от дъртия комунист с печатницата и си бройте стотинките.Алеко го е казал........
  • -1
    3
    Крас
    Тези говна какви са та предлгат?
  • 5
    2
    и кво
    це регистрирам електронно, ама ще ходя физически в кат за номер!
  • 6
    1
    Русенец
    И защо не направихте това докато бяхте на власт?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари