Пожарите в Югозападна България се виждат от Космоса

0
Огънят обхваща треви, храсти и обработваеми земи
Огънят обхваща треви, храсти и обработваеми земи Снимка: БНТ

Огънят обхваща треви, храсти и обработваеми земи

Огнените стихии, които бушуват в Югозападна България, са достигнали такива мащаби, че се виждат и от Космоса. Вчера по обяд в Малешевската планина избухна пожар, който вече е обхванал над 20 000 декара треви, храсти, обработваеми земи и горски масиви. В същото време, на българо-гръцката граница в планината Славянка, също гори пожар, чийто дим е видим от космическа височина.

Пожарите са заснети на сателитни снимки, които ясно показват мащаба на бедствието. Специалисти от противопожарните служби работят усилено за овладяването на пламъците, но сложните географски условия и силният вятър затрудняват усилията им. Пожарите не само застрашават природата и околната среда, но и представляват опасност за населените места в близост.

Ситуацията в Северна Македония също не е по-различна, където няколко пожара горят на различни места. Огнените стихии там също са заснети от сателити, което потвърждава сериозността на ситуацията в региона. Властите в двете страни работят координирано за овладяване на кризата, като използват всички налични ресурси, съобщава БНТ.

Метеорологичните прогнози не са обнадеждаващи, като се очакват високи температури и сухо време, което може да усложни още повече борбата с пожарите. Властите призовават населението да бъде нащрек и да съобщава за всякакви подозрителни действия или признаци на нови пожари.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари