Пожарът нанесе сериозни щети на земеделските производители в селата Каравелово и Богдан

0
Фермерите загубиха стотици декари земеделска площ, розови насаждения, лозя и житни култури
Фермерите загубиха стотици декари земеделска площ, розови насаждения, лозя и житни култури Снимка: Боян Ботев / БТА

Фермерите загубиха стотици декари земеделска площ, розови насаждения, лозя и житни култури

Голям пожар в карловските села Каравелово и Богдан нанесе тежки щети на земеделските производители, които загубиха стотици декари земеделска площ, розови насаждения, лозя и житни култури. Огнената стихия, която избухна вчера, достигна опасно близо до първите къщи, предизвиквайки сериозна тревога сред жителите на двете села.

Пожарът в село Богдан овладян, но щетите са огромни

Пожарът край село Богдан е овладян, но последиците са значителни. Кметът на селото, Христо Иванов, сподели, че нощта е била относително спокойна без нови огнища, възобновени от вятъра. „Екипът на пожарната дежури цяла нощ, включително и сега е на място, така че ситуацията на този етап е овладяна“, каза той, предаде БНТ.

Земеделските производители в района са сред най-засегнатите от пожара. На територията на село Богдан са унищожени между 600 и 1000 декара със зърнени култури, пасища, ливади и розови насаждения. Загубите са големи и ще отнеме време за възстановяване на насажденията и площите.

Зара Клисурова: Пожарът се разрази много бързо

Пожарът се разрази много бързо. Той започна от километри от ливадите в село Каравелово и стигна до трайни насаждения и пшенични насаждения. Въпреки усилията, които бяха положени от екипите на пожарната, доброволци и земеделски производители, не успяхме да спрем пожара и нанесе щетите“, каза Зара Клисурова, земеделски производител и председател на Националния съюз на розопроизводителите и етерично-маслените култури в България.

Пожарът започнал в ливадите край село Каравелово и бързо се разпространил към трайните насаждения и пшеничните полета. Въпреки бързата реакция на пожарникарите и доброволците, усилията им се оказали недостатъчни за предотвратяване на щетите.

Държавата отпуска помощ на пострадалите стопани

Светкавична е била реакцията на държавата, която веднага започнала да отпуска помощ на пострадалите стопани. Тази помощ е от съществено значение за земеделските производители, които ще се нуждаят от подкрепа, за да се възстановят от тежките загуби.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Това, което
    не се унищожи с градушките, се изпепели.Бедната ни страна е поставена на колене.Съсипан е трудът и честните приходи на бедните.Ако някой има логично тълкувание на огнените поражения, моля да го сподели.Жегите и вятърът са само спомагащи фактори.Кое е в основата.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари