"Пожар" запалва сцената на Русенската опера

1

Русенската опера открива юбилейния си сезон с уникален спектакъл

На 10 септември от 19:00 часа, Държавна опера - Русе ще открие своя 75-ти юбилеен артистичен сезон с премиерата на балета "Пожар" по музика на Дмитрий Шостакович. Събитието ще се състои на сцената в зала "Опера", домът на Русенската опера.

Този впечатляващ спектакъл ще бъде съпроводен от Оркестъра на Русенския оперен театър под диригентството на Димитър Косев. Хореографията и либретото са дело на Наталия Осипова, а сценографията е създадена от художника Елица Попова.

Във второто си представяне тази нова продукция на Държавна опера - Русе ще засегне важни теми като войната, екологичните проблеми и липсата на комуникация между хората. Спектакълът е директна провокация към публиката в Русе и всички институции и организации, от които зависи решаването на тези проблеми.

Музиката на Дмитрий Шостакович, изпълнена от брилянтните музиканти на оркестъра под диригентската палка на Маестро Димитър Косев, ще бъде основа на този модерен алтернативен балетен спектакъл. "Пожар" ще покаже "пожарите", които горят в човешките души - сцена-история, сцена-спомен, сцена-памет. Пожари, които ни поглъщат, но от чиито пепелища неизменно възкръсваме със силата на надеждата.

В спектакъла ще участват балетът, солистите, хорът и оркестърът на Държавна опера - Русе, както и деца от Русенската детска опера. Концертмайстор ще бъде Константин Димитров.

Маестро Димитър Косев споделя: "Отминалият сезон за Русенска опера беше доста смел, но това, което ще се случи с откриването на предстоящия е най-предизвикателното и дръзко нещо, което някога е правил Оперния ни театър в последните години! Много труд и усилие изисква една такава работа - преодоляване на вътрешните ни пожари! Пожелавам си целия нов юбилеен сезон да мине под този знак! Балета 'Пожар' по музика на Дмитрий Шостакович ще бъде представен за първи път с оркестър и аз ще имам честта да дирижирам този наистина уникален спектакъл! Това е една от най-красивите постановки, които са излизали на тази сцена! Бих бил изключително щастлив, ако този спектакъл се запази и го види цяла България! Русенци могат да очакват нещо, което не се е случвало в Русе! Отново всички звена на Русенска опера обединени на една сцена! Познавайки високото професионално ниво на целия екип на Държавна опера - Русе, съм убеден, че откриването на 75-тия юбилеен сезон за културния ни институт с десетилетна история, ще остави ярка диря за поколенията след нас!"

Билети за събитието могат да бъдат закупени на касата на Операта и онлайн на www.ruseopera.com.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари