Потребителските кредити поскъпват

0
Българите теглят по-скъпи потребителски кредити въпреки лекото понижение на лихвите през август
Българите теглят по-скъпи потребителски кредити въпреки лекото понижение на лихвите през август Снимка: Dunavmost

Българите теглят по-скъпи потребителски кредити въпреки лекото понижение на лихвите през август

Последните данни от Българската народна банка (БНБ) разкриват интересна тенденция на кредитния пазар в страната. Въпреки краткосрочното понижение на лихвите по потребителските кредити през август, годишното сравнение показва значително поскъпване на този тип заеми.

Според статистиката на БНБ, през август 2024 година лихвата по потребителските кредити е отбелязала лек спад с 0.13 процентни пункта, достигайки 9.27%. Същевременно, годишният процент на разходите (ГПР) по тези заеми също се е понижил с 0.09 процентни пункта до 10.04%.

Въпреки това краткосрочно облекчение, сравнението на годишна база разкрива по-тревожна картина. Лихвата по кредитите за потребление е нараснала значително - от 8.66% през август 2023 година до 9.27% през същия месец на 2024 година. Подобно повишение се наблюдава и при разходите за обслужване на тези заеми, като ГПР се е увеличил от 9.21% на 10.04% за същия период.

Ситуацията при жилищните кредити обаче остава сравнително стабилна. При заемите в български левове средният лихвен процент е отбелязал минимален спад с 0.01 процентни пункта, достигайки 2.52%. ГПР по тези кредити е нараснал незначително с 0.01 процентни пункта до 2.84%.

Интересна динамика се наблюдава и при други видове кредити. Средният лихвен процент по кредитите в левове, различни от жилищните и потребителските, е намалял с 0.05 процентни пункта до 3.90%. Подобно понижение се отчита и при заемите в левове за работодатели и самонаети лица, където лихвата е спаднала с 0.05 процентни пункта до 3.92%.

Овърдрафтът и кредитните карти продължават да бъдат най-скъпият начин за заемане на средства. Лихвата по овърдрафта в левове е нараснала с 0.08 процентни пункта, достигайки 14.76%. При кредитните карти, извън безлихвения гратисен период, лихвата в левове се е повишила с 0.06 процентни пункта до 20.74%.

Що се отнася до спестяванията, лихвите по депозитите остават на ниски нива, но се наблюдава лек ръст. През август средният лихвен процент по депозитите в левове е нараснал с 0.01 процентни пункта до 0.90%, а по тези в евро - с 0.26 процентни пункта до 1.78%. Овърнайт-депозитите както в левове, така и в евро, запазват нивата си от 0.01%. Влоговете, договорени за ползване след предизвестие, остават непроменени спрямо предходния месец - 0.10% за левове и 0.14% за евро.

При фирмените кредити се наблюдава слабо повишение на лихвите. За заеми до 1 милион евро, договорени в левове, лихвата се е повишила с 0.06 процентни пункта до 4.25%. При кредитите над 1 милион евро обаче се отчита понижение с 0.18 процентни пункта до 4.60%.

Средният лихвен процент по кредитите до 1 милион евро, договорени в евро, е нараснал с 0.02 процентни пункта до 4.55%, а по кредитите над 1 милион евро - с 1.12 процентни пункта до 5.37%. През август 2024 година средният лихвен процент по овърдрафта в левове се е увеличил с 0.02 процентни пункта до 3.58%, докато при овърдрафта в евро се наблюдава спад с 0.02 процентни пункта до 5.21%.

Тези данни показват, че въпреки краткосрочните колебания, общата тенденция е към поскъпване на кредитите, особено в сектора на потребителското кредитиране. Това може да се отрази на финансовото планиране на българските домакинства и да повлияе на техните решения за теглене на заеми в бъдеще.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари