Популярни лекарства за отслабване крият риск за здравината на костите

0
Как да защитим костите си, докато се борим с излишните килограми?
Как да защитим костите си, докато се борим с излишните килограми? Снимка: Асен Игнатов / Архив

Как да защитим костите си, докато се борим с излишните килограми?

Ново изследване разкрива потенциални рискове за костното здраве при употреба на популярни лекарства за отслабване.

Проучване, публикувано в престижното медицинско издание JAMA Network Open, хвърля светлина върху потенциалните странични ефекти на широко използваните лекарства за отслабване, известни като GLP-1 рецепторни агонисти (GLP-1 RA). Тази група медикаменти, включваща популярни търговски марки като Ozempic и Wegovy, се свързва със загуба на костна плътност според новото изследване.

Екип от учени е проследил 195 участници с наднормено тегло в продължение на една година. Доброволците са били разделени на четири групи, като са комбинирани различни подходи - прием на GLP-1 RA или плацебо, със или без физическа активност. Резултатите показват, че при пациентите, приемащи GLP-1 RA без съпътстващи физически упражнения, се наблюдава значителна загуба на костна плътност в областта на бедрото и гръбначния стълб в сравнение с контролните групи.

Изследователите подчертават: "Тези открития предполагат, че лечението с GLP-1 RA в комбинация с упражнения е ефективна стратегия за отслабване, като същевременно се запазва минералното съдържание на костите."

Доцент Кунал Шах от Отделението по ендокринология в Медицинското училище "Робърт Ууд Джонсън" коментира: "Възможно е да се наблюдава загуба на костна плътност и мускулна маса при отслабване, независимо от начина, по който е постигнато." Той допълва, че загубата на костна плътност е една от най-притеснителните нежелани реакции при употребата на GLP-1 рецепторни агонисти.

За да се противодейства на този риск, специалистите препоръчват включването на силови тренировки в режима на пациентите, приемащи тези медикаменти. Албърт Матени, съосновател на SoHo Strength Lab, обяснява: "Този тип тренировки натоварват костите, което в крайна сметка ги прави по-здрави."

Въпреки че предишни проучвания върху животни и човешки клетъчни линии са предполагали защитен ефект на GLP-1 RA върху костите, доказателствата за пряка връзка при хората остават ограничени. Настоящото изследване подчертава необходимостта от внимателно наблюдение и допълнителни проучвания върху дългосрочните ефекти на тези лекарства върху костното здраве.

Важно е да се отбележи, че загубата на костна плътност може да бъде страничен ефект на всяка значителна загуба на тегло, независимо от метода. Въпреки това, резултатите от това проучване показват, че приемът на лекарства като Ozempic може да има по-голямо въздействие върху минералното съдържание на костите в сравнение с други методи за отслабване.

В заключение, докато GLP-1 рецепторните агонисти продължават да бъдат ефективно средство за борба със затлъстяването, новото изследване подчертава важността на балансирания подход към загубата на тегло, включващ както медикаментозно лечение, така и редовна физическа активност за поддържане на цялостното здраве на организма.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари