Полярно сияние озари Северна България

0
Явлението видимо и от съседни държави Румъния и Молдова
Явлението видимо и от съседни държави Румъния и Молдова Снимка: Facebook / Meteoplus

Явлението видимо и от съседни държави Румъния и Молдова

Жители на най-северните части на България станаха свидетели на изключително рядко природно явление в нощта на 10 октомври 2024 година. Полярно сияние, феномен обичайно наблюдаван в региони с много по-висока географска ширина, украси небосвода над Северозападна България, предизвиквайки възхищение и удивление сред очевидците.

Първите съобщения за необичайната гледка дойдоха от град Кула, разположен в най-северозападната част на страната. Жителите на града бяха изумени от появата на разноцветни светлини, танцуващи в нощното небе - гледка, която рядко се наблюдава на тези географски ширини.

Явлението не се ограничи само до българската територия. Според метеорологични доклади, полярното сияние беше видимо и от съседни държави, включително Румъния и Молдова, което го прави още по-забележително събитие за целия регион.

Експертите обясняват, че появата на полярно сияние на толкова южна ширина е резултат от интензивна слънчева активност, която е повлияла на магнитното поле на Земята. Обикновено това явление се наблюдава в райони, разположени близо до полярните кръгове, като Аляска, Северна Канада, Исландия, Норвегия и Сибир в северното полукълбо, или Антарктида и южните части на Нова Зеландия в южното полукълбо.

Полярното сияние, известно още като Aurora Borealis в северното полукълбо и Aurora Australis в южното, е природен феномен, който се образува, когато заредени частици от слънцето взаимодействат с магнитното поле на Земята. Тези частици се сблъскват с атоми и молекули в горните слоеве на атмосферата, създавайки впечатляващи светлинни ефекти в различни цветове - най-често зелено, розово, червено и лилаво.

Появата на това рядко явление в България предизвика вълна от ентусиазъм сред астрономи, фотографи и любители на природата. Социалните мрежи бързо се изпълниха със снимки и видеоклипове на спектакъла, а много хора споделиха, че са останали будни до късно, за да се насладят на уникалната гледка.

Метеоролози и астрономи призовават жителите на северните части на страната да останат бдителни през следващите нощи, тъй като съществува вероятност явлението да се повтори, в зависимост от слънчевата активност и геомагнитните условия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари