Полша отстрани свой журналист от Олимпиадата

1
Причината е, че Пшемислав Бабяж казал, че песента „Имаджин“ е "визия за комунизъм"
Причината е, че Пшемислав Бабяж казал, че песента „Имаджин“ е "визия за комунизъм" Снимка: ЕPA / БГНЕС

Причината е, че Пшемислав Бабяж казал, че песента „Имаджин“ е "визия за комунизъм"

Полската държавна телевизия Те Фау Пе (TVP) отстрани журналиста и спортен коментатор Пшемислав Бабяж след коментар, направен по време на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж. Инцидентът се случи, когато Бабяж нарече песента „Imagine“ на Джон Ленън "визия за комунизъм".

Реакция на коментара на Бабяж

По време на тържественото откриване, състояло се край река Сена, песента „Imagine“ прозвуча като символ на мир и единство. Въпреки това, Бабяж интерпретира текста като „визия за комунизма“, което предизвика незабавни реакции и недоволство сред зрителите в Полша. Някои зрители видяха в неговите думи политическо послание, което не се съобразява с олимпийските идеали за разбирателство и толерантност.

Реакция от страна на TVP

Телевизия TVP излезе със специално изявление, в което обяви отстраняването на Бабяж от ефир. В изявлението се подчертава, че основните идеи на Олимпиадата - взаимно разбирателство, толерантност и помирение, са и основни принципи на новата полска телевизия. „Няма съгласие за нарушаването на тези принципи“, заявиха от TVP.

Политическата контекст и реакция

Полските държавни медии от години са обект на политическа борба, като се използват като платформа за различни политически течения. От 2015 до 2023 година, десни популисти контролираха държавните медии, използвайки ги като рупор за своите идеи. С идването на власт на новото правителство на Доналд Туск през декември, бяха предприети мерки за намаляване на този контрол.

Консерваторите, включително президентът Анджей Дуда и бившият премиер Матеуш Моравецки, осъдиха решението за отстраняването на Бабяж. Моравецки изрази несъгласието си в социалната мрежа „Екс“, заявявайки: „Истината ще се защити! Вашите действия ще бъдат запомнени и цензурата ще се провали.“

Допълнителни реакции

Много полски консерватори също изразиха своето недоволство от използването на ЛГБТК+ теми по време на церемонията, включително инсталацията с картината на Леонардо да Винчи „Тайната вечеря“. Това допълнително засили политическата полемика около откриването на Олимпийските игри.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    Българин
    Нима френските брадати травестити не знаят,че Джон ЛенИн е бил комунист ? И че Imagine е анархо-комунистическа пропаганда,в която се пее за свят без държави,граници и религии ? Защо френските брадати травестити се обиждат от думичката комунизъм ? Нали те създадоха това чудовише с Парижката комуна ?
  • 4
    1
    235t235
    диктатурата на "модерния" запад и неговото "свободно слово" в действие - ако кажеш че се кефиш на педерасите, ще ти ръкопляскат, ако кажеш, че те са извращение, ще ти съсипят живота, че може и работа повече да не си намериш - ако кажеш, че Бог не съществува, ще ти ръкопляскат, ако кажеш "Слава на Бог Исус Христос", ще ти се подиграват колко си тъп и ненормален да вярваш в подобни отживелици.. не например да вярваш в новата религия на науката и да боготвориш трансхуманизма и ваксини с неизвестно и потенциално опасно съдържание и да тренираш дишане, медитация и да молиш "Вселената" да ти манифестира по-голям дебел черен кур в гъза
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари