Полша готви нова стратегия за справяне с нелегалната миграция

0
От 2021 г. страната е изправена пред масивен приток на нелегални мигранти
От 2021 г. страната е изправена пред масивен приток на нелегални мигранти Снимка: БТА

От 2021 г. страната е изправена пред масивен приток на нелегални мигранти

Полша обмисля временно да прекрати правото на убежище като част от стратегията си за справяне с нелегалната миграция на фона на нарастващото напрежение по границата с Беларус. Премиерът Доналд Туск съобщи за тези планове по време на заседание на управляващата коалиция „Гражданска платформа“ в събота, подчертавайки, че трафикантите на хора, подкрепяни от Беларус и Русия, „злоупотребяват с правото на убежище“.

Това изявление идва малко след срещата на Туск с чешкия премиер Петър Фиала в Прага, където двамата лидери обсъдиха неефективността на европейския миграционен пакт. Те подчертаха, че мерките, приети от ЕС през май, не са достатъчни за справяне с мигрантския натиск по границите на Съюза. Въпреки че повечето страни от ЕС подкрепиха пакта, Полша и Унгария гласуваха против него, а държави като Австрия и Словакия се противопоставиха на отделни части.

Полша, която от 2021 г. е изправена пред масивен приток на нелегални мигранти, основно от Близкия изток, Африка и Азия, обвинява Беларус и Русия, че умишлено насочват тези потоци, за да дестабилизират ЕС. През последния месец над 2500 мигранти са влезли нелегално в Полша, а от началото на годината техният брой надхвърля 26 000.

Варшава също така разкритикува решението на Германия за временни гранични проверки, като Туск посочи, че тези мерки са „неприемливи“ и създават проблеми за полските граждани, които работят в Германия. Той обеща да приложи твърд подход към миграцията, включително временно прекратяване на правото на убежище, за което ще търси подкрепа от Европа.

През последните месеци Полша продължава твърдата си линия спрямо миграцията, като запази оградата по границата с Беларус, въпреки че проевропейското правителство на Туск беше критикувано за тази политика. Това идва на фона на нови разкрития за злоупотреби с визовия режим от страна на полски консулства в Азия и Африка по времето на предишното правителство на „Право и справедливост“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари