Полицията в Индонезия разкри заговор за убийство на папа Франциск

1
Заподозрени джихадисти се противопоставили на визитата на папата в Джакарта
Заподозрени джихадисти се противопоставили на визитата на папата в Джакарта

Заподозрени джихадисти се противопоставили на визитата на папата в Джакарта

Индонезийските власти разкриха заговор за убийството на папа Франциск, след като задържаха седем души, заподозрени в терористична дейност, вдъхновена от идеологията на ИДИЛ. Според информацията целта е била да се извърши покушение срещу главата на Католическата църква по време на неговото посещение в Индонезия, част от 12-дневната му обиколка в Азиатско-тихоокеанския регион.

Задържаните са арестувани в периода 2 - 3 септември, след като полицията е получила сигнал от загрижени граждани. При обиск в жилището на един от заподозрените са открити различни оръжия, включително лък и стрели, дрон, както и пропагандни материали, свързани с ИДИЛ, пише The Sun.

Смята се, че мотивацията на групата е свързана с неодобрението им от посещението на папа Франциск в джамия в Джакарта. По информация на местни медии, тв станции са били инструктирани да не излъчват обичайния призив за молитва по време на визитата на папата, което допълнително е разгневило заподозрените.

Индонезийското звено за борба с тероризма „Densus 88“ е реагирало бързо на заплахите, разпространени в социалните медии. Полковник Асвин Сирегар от „Densus 88“ заяви, че заподозрените са използвали онлайн платформи, за да разпространяват пропаганда и заплахи. Операцията срещу тях е била осъществена благодарение на съвместни усилия и информация от местното население.

Заподозрените, чиито инициали са обявени като Х.Ф.П, Л.Б, Д.Ф, Ф.А, Х.С, Е.Р и Р.С, са изправени пред правни действия. Въпреки че към момента не е потвърдено дали всички те са свързани помежду си, продължават разследванията по случая.

Папа Франциск, който е на 87 години и използва инвалидна количка поради здравословни проблеми, произнесе реч в президентския дворец в Джакарта по-рано тази седмица, в която заклейми религиозния екстремизъм. Той подчерта важността на взаимното уважение и диалога между различните вероизповедания, като заяви, че вярата не бива да бъде използвана за разпалване на омраза.

Индонезия, която е страната с най-голямото мюсюлманско население в света, е изправена пред терористични заплахи от десетилетия. Страната все още помни ужасите от бомбените атентати в Бали през 2002 г. и атаките срещу хотели в Джакарта през 2009 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари