Политолози: Ако се стигне до нови избори, ще дойде времето на Румен Радев

0
Партиите в страната се готвят за нови изборни сценарии, твърдят експерти
Партиите в страната се готвят за нови изборни сценарии, твърдят експерти Снимка: Bulgaria On Air

Партиите в страната се готвят за нови изборни сценарии, твърдят експерти

Политическата обстановка в страната може да се окаже от ключово значение, ако се стигне до нови избори, смятат политолозите проф. Румяна Коларова и Цветанка Андреева. Според тях, ако този сценарий се реализира, президентът Румен Радев би играл важна роля в процеса.

Експертите обръщат внимание, че Движението за права и свободи (ДПС) разполага с различни резервни стратегии, като съществува възможност да се явят на изборите под нови имена или с ликовете на местните водачи. Проф. Коларова отбелязва, че партиите взаимно блокират действията си, което води до очаквания за нестабилност.

Цветанка Андреева подчертава, че настоящата политическа криза не може да бъде решена на институционално ниво. Тя обвинява Централната избирателна комисия (ЦИК), че с действията си е задълбочила проблема. Според нея изборите са единственият изход, като двете основни формации вече са готови с резервни планове за участие.

На въпроса дали ЦИК е подложена на натиск, проф. Коларова заявява, че комисията се стреми да не възпрепятства участието на фракциите в изборите. Тя смята, че макар позицията на ЦИК да не отговаря напълно на буквата на закона, тя е в съответствие с неговия дух.

От своя страна, Андреева отбелязва, че вътрешното напрежение в ДПС е резултат от сблъсък на различни визии за участието на партията в управлението. Тя вижда напрежение между Делян Пеевски, който изнася партията на светло и демонстрира готовност за коалиционно управление, и Ахмед Доган, чийто образ е свързан с мълчаливото ръководство на процесите зад кулисите. Андреева смята, че този сблъсък може да прерасне в открита битка за лидерството в партията.

На фона на предстоящите избори на 27 октомври, проф. Коларова прогнозира, че партиите ще се групират в два основни блока. Разделението няма да бъде толкова стратегическо, колкото базирано на отношението им към бъдещите избори. За някои партии, като "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Възраждане", следващите избори ще бъдат съдбоносни, докато други ще се фокусират върху създаването на условия за нови избори в бъдеще.

Според Цветанка Андреева, президентът Радев активно допринася за задълбочаване на конфликтите сред политическите формации, включително и сред някогашните му партньори от ГЕРБ, ПП-ДБ и части от ДПС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари