Политически експерти призовават за отговорно управление

0
Борислав Великов и Петър Мутафчиев очертават пътя към стабилен кабинет
Борислав Великов и Петър Мутафчиев очертават пътя към стабилен кабинет Снимка: Bulgaria ON AIR

Борислав Великов и Петър Мутафчиев очертават пътя към стабилен кабинет

С наближаването на парламентарните избори в България, темата за политическите компромиси и формирането на стабилно правителство излиза на преден план. Двама опитни политици споделиха своите възгледи относно бъдещето на страната и предизвикателствата пред следващото управление.

Доцент Борислав Великов, бивш председател на Народното събрание, подчерта необходимостта от постигане на компромиси между партиите с цел съставяне на редовно правителство. Той изтъкна важността на ключови задачи, възложени от избирателите, като приемането на бюджета, изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост, както и други съществени законодателни промени.

"В крайна сметка е разумно да се търсят компромиси и да има редовно правителство, тъй като има важни задачи, които ние като избиратели сме им възложили - бюджета, Плана за възстановяване и устойчивост, както и други важни закони, свързани с устройството на държавата", заяви доцент Великов в ефира на телевизия Bulgaria ON AIR.

От своя страна, Петър Мутафчиев, бивш министър на транспорта, акцентира върху необходимостта от ясна политическа визия, която да изведе България от настоящата ситуация. Той подчерта, че компромисите не трябва да се правят само заради формирането на правителство, а с цел постигане на конкретни цели.

"Трябва да има компромис за една ясна политика, която да изведе България от ситуацията, в която се намира. Компромиси за възстановяване на държавността, компромис при договорките за едно ново правителство, което наистина да започне битката с зависимостите и корупцията в държавата, ясно да се поставят целите за развитие на българската енергетика", заяви категорично Мутафчиев.

Експертът изрази загриженост относно риска България да загуби значителни средства по Плана за възстановяване, ако не се постигне споразумение за стабилно правителство, способно да осъществи необходимите реформи. Той призова партиите да се съсредоточат върху дългосрочни приоритети като енергийна независимост и икономическа стабилност.

Доцент Великов допълни, че формирането на правителство би било по-лесно, ако партиите си поставят реалистични цели. Той припомни опита от предишното коалиционно управление, отбелязвайки: "Това, което наричаме сглобка, то в крайна сметка си беше коалиция. Не работеше чак толкова лошо".

И двамата експерти се обединиха около мнението, че експертни правителства без политическа отговорност не представляват устойчиво решение за България. Те подчертаха необходимостта от отговорно политическо лидерство и ясна визия за бъдещето на страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари