Полина Лъвчиева се включва в инциативата „Европейска нощ на литературата“

0
Фентъзи авторката се включва в литературно събитие в Доходното здание
Фентъзи авторката се включва в литературно събитие в Доходното здание

Фентъзи авторката се включва в литературно събитие в Доходното здание

В навечерието на 13-ото издание на "Европейска нощ на литературата" в Русе, което ще се проведе на 25 септември 2024 година, стана ясно, че към инициативата се присъединява и местната писателка Полина Лъвчиева. Известна в литературните среди със своя псевдоним Lady Pol The Beloved, Лъвчиева е утвърдено име в жанровете епично фентъзи и вълшебни приказки.

Творческият път на Лъвчиева започва през 2012 година с публикацията на фентъзи приказката "Прероден" в списание "Дракус". Година по-късно, тя издава двуезичния сборник "Фентъзи Приказки" чрез русенското издателство "Гаяна", който включва седем приказки на български и английски език.

Освен с писателската си дейност, Лъвчиева е позната и като основател на сдружение Клуб "Мечтание", което стои зад организацията на популярното събитие "Десант на книгата". Тя е и сред инициаторите на Дамски писателски клуб "Фортуна", утвърждавайки се като активен участник в литературния живот на града.

В рамките на "Европейска нощ на литературата", Полина Лъвчиева ще чете откъс от романа "Трийсет дни" на белгийската авторка Анелиз Вербеке. Събитието ще се проведе във фоайето на Доходното здание между 18:00 и 21:00 часа. Интересен факт е, че читателското място ще бъде споделено с кмета на Русе, Пенчо Милков, който също се включва в инициативата за насърчаване на четенето.

Тазгодишното издание на "Европейска нощ на литературата" в Русе ще разполага с шест читателски локации, разпръснати из града. Организаторите са предвидили паузи между отделните четения, които да позволят на публиката да се придвижва свободно между различните локации.

Регионална библиотека "Любен Каравелов" и Международно дружество "Елиас Канети" продължават традицията да награждават най-активните участници. Всеки, който успее да събере печати от всички шест читателски гнезда, ще получи подарък - специално подбрани книги от двете институции.

Освен споменатите организации, в подготовката на събитието са се включили още Община Русе, Възрожденско читалище "Зора - 1866", Народно читалище "Захари Стоянов-1937", както и визуалният артист Момчил Михайлов - Момо.

Пълната програма на четенията в Русе включва:

  • От 17:30 до 20:30 часа в градинката пред Народно читалище "Захари Стоянов-1937" - четящ Младен Минев
  • От 18:00 до 21:00 часа на амфитеатралната сцена на кея в Русе - четящ Детелина Каменова
  • От 18:00 до 21:00 часа във фоайето на Възрожденско читалище "Зора 1866" - четящ Емилия Василева
  • От 18:00 до 21:00 часа във фоайето на Доходното здание - четящ Полина Лъвчиева
  • От 18:00 до 21:00 часа в Дом Канети на булевард "Славянски" 12 - четящ Иглика Пеева
  • От 18:00 до 21:00 часа в градинката пред Регионална библиотека "Любен Каравелов" - четящ Татяна Савова

Организаторите уточняват, че в случай на неблагоприятни метеорологични условия, предвидените четения на кея ще бъдат преместени в "Дом Канети" на булевард "Славянски" 12.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    1
    Бенчо Некадърника
    И аз мога да напиша стихотворение какво толкова: Вгъзилено, Вгъзилено, ще та иба у газа, Вгъзилено"
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари