Поклонническо пътуване и архиерейска света литургия в Ивановските скални църкви

0
Русенската митрополия организира духовно събитие в историческата обител край Иваново
Русенската митрополия организира духовно събитие в историческата обител край Иваново

Русенската митрополия организира духовно събитие в историческата обител край Иваново

Русенската света митрополия организира духовно събитие за почитане паметта на Света Теофана Басараб в историческата обител край село Иваново.

На 28 октомври 2024 година, понеделник, Скалната църква "Свети свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат" в историческата обител "Свети Архангел Михаил" край село Иваново ще бъде домакин на специална архиерейска света литургия. Богослужението ще започне в 9:30 часа и ще бъде посветено на паметта на Света Теофана Басараб, българска царица, канонизирана през 2022 година.

Негово Преосвещенство Главиницкият епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит, ще оглави литургията. Той ще бъде придружен от представител на Румънската православна църква и български свещеници, което подчертава международното значение на събитието.

Света Теофана Басараб, известна в българската история като царица Теодора, е била първата съпруга на цар Иван Александър. По-късно в живота си тя приема монашеството под името Теофана. Интересен факт е, че в скалната църква, където ще се проведе литургията, се съхранява старинно изображение на светицата като ктитор на храма, датиращо от средата на 14-ти век.

За улеснение на желаещите да участват в това духовно събитие, Русенската света митрополия организира автобусен превоз от град Русе до Ивановския скален манастир. Цената за транспорт в двете посоки е 15 лева. Записването се извършва в Катедралния храм "Света Троица" в Русе, като броят на местата е ограничен до 40 участници.

Организаторите обръщат специално внимание на подготовката на поклонниците за пътуването. Препоръчва се участниците да носят подходящи обувки за ходене, тъй като от паркинга до църквата има 40-минутен пешеходен преход. Автобусът ще потегли в 8:00 часа от паркинга на Катедрален храм "Света Троица" и ще се върне след отслужването на литургията и кратък обяд, който ще бъде осигурен на място.

Това поклонническо пътуване предоставя уникална възможност за вярващите да се докоснат до важна част от българската духовна и историческа традиция, съчетавайки религиозното преживяване с красотата на природата и богатото културно наследство на региона.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари