Показаха български породи селскостопански животни на събор край Калофер

1
В дефилето първи се включиха 20 коня от породата Каракачански кон
В дефилето първи се включиха 20 коня от породата Каракачански кон Снимка: Facebook / 19-ти национален събор "Да запазим заедно българското"

В дефилето първи се включиха 20 коня от породата Каракачански кон

Стотици посетители се стекоха на Деветнадесетия национален събор, посветен на опазването на местните български селскостопански породи животни, който се състоя днес в живописната местност Паниците край Калофер. Събитието премина под мотото „Да запазим заедно българското“.

Една от най-атрактивните части на събора беше дефилето на селскостопански животни, което привлече вниманието на гостите, предоставяйки им възможността да видят отблизо някои от емблематичните породи. Началото бе дадено от 20 Каракачански коня, а по-късно се проведе и церемония по награждаване на най-добрите животновъди, отличили се с успехи в съхраняването и отглеждането на тези породи.

Съборът бе открит в 11:00 часа с музикално изпълнение на калоферските гайдари от Народно читалище „Христо Ботев“. След това бе отслужен водосвет за здраве, а официалните лица приветстваха присъстващите. Основната цел на събитието е да се популяризира и съхрани богатото наследство на традиционните български породи, които играят ключова роля за биоразнообразието и културната идентичност на страната.

Сред официалните гости на събитието бяха кметът на Калофер Драгомир Боев, Георги Йорданов – директор на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ), заместник-министърът на земеделието и храните доц. д-р Деян Стратев, съветникът на президента по селскостопанските въпроси Явор Гечев, както и Румен Стоянов, председател на Организацията на развъдчиците на автохтонни породи овце в България.

Румен Стоянов сподели важността на запазването на местните породи животни: „През тези 19 години, заедно с Министерството на земеделието и Изпълнителната агенция, както и с развъдните организации, успяхме да съхраним много от българските породи селскостопански животни. За съжаление, бъдещето пред тези породи е неясно, особено при липсата на пасища. Много от породите вече не са застрашени от изчезване, но има опасност от обратен ефект“, предупреди Стоянов и призова управляващите да вземат мерки.

Кметът на Калофер Драгомир Боев също изрази своята подкрепа към животновъдите: „Това събитие се превърна в национален форум и институция, благодарение на усилията на организаторите и всички животновъди от страната. Калоферските стопани показаха, че са готови да се борят за своето бъдеще и за съхраняването на местните породи, заяви Боев.

Заместник-министърът на земеделието доц. д-р Деян Стратев изрази благодарността си към организаторите: „Радвам се, че мога да бъда част от този празник и това уникално място, което съхранява българските традиции. Надявам се съборът да продължи да се развива с този устрем и занапред“, каза той и прочете поздравителен адрес от министъра на земеделието Георги Тахов.

Съветникът на президента Явор Гечев също поздрави присъстващите, като подчерта важността на съхраняването на българските породи в планинските райони: „Тези земи са изхранвали поколения животни и хора. Затова трябва да продължим да се борим за тяхното запазване“, каза той.

Зооинженер Георги Йорданов, директор на ИАСРЖ, също отправи своето послание към животновъдите: „Нашите традиционни български породи имат уникални гени, които трябва да се предават на бъдещите поколения. Те са част от историята и бита на нашия народ и ще играят все по-важна роля в условията на глобализация и климатични промени“, подчерта той.

Празникът продължи с фолклорна програма, в която се включи Фолклорната група на село Тракия. Съборът се провежда под патронажа на Министерството на земеделието и се организира от Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството, съвместно със Сдружението на развъдчиците на автохтонни породи овце в БългарияКалофер.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари