Почитаме паметта на светеца - воин Димитър Солунски

0
Мощите на светеца продължават да събират поклонници от цял свят
Мощите на светеца продължават да събират поклонници от цял свят Снимка: Иван Ласкин / БТА

История за вяра, саможертва и чудеса

Отбелязваме деня на свети великомъченик Димитър Солунски - покровител на Солун и защитник на християнската вяра.

Житието на светеца

В края на трети и началото на четвърти век след Христа град Солун става свидетел на забележителната история на един от най-почитаните християнски светци - свети великомъченик Димитър Солунски. Благодарение на своето изключително образование и военни умения, той достига до високия пост на хилядник във военната йерархия.

Обръщане към християнската вяра

След запознанството си с християнското учение, Димитър приема кръщение и започва да защитава християните, въпреки изричната заповед на император Максимиан за тяхното преследване.

Мъченическа смърт

Когато императорът научава за действията на Димитър, той спира в Солун на връщане от военен поход към Изток. След неуспешен опит да накара Димитър да се отрече от християнската вяра, императорът заповядва неговото затваряне.

По време на гладиаторски игри в цирка, прочутият борец Лий предизвиква християни на двубой, след което ги хвърля в ров с насочени нагоре копия. Нестор, оръженосецът на Димитър, също християнин, получава благословия от своя господар да се изправи срещу Лий и успява да го победи. Разгневеният император нарежда обезглавяването на Нестор, а Димитър е прободен с копие в килията си през 306 година.

Почитта към светеца

На лобното място на светеца в Солун е издигнат храм, където са открити неговите мощи. От десети век има сведения за изтичащо благоуханно миро от мощите, поради което светецът получава името Мироточиви. В наши дни мощите се съхраняват в средновековна базилика в Солун, превърнала се в поклонническо място за вярващи от цял свят.

Българската връзка

Култът към свети Димитър Солунски има особено значение за българската история. На 26 октомври 1185 година братята боляри Асен и Петър обявяват в Търново освобождението на България от византийско владичество.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари