Почина носител на Нобелова награда за медицина

1
Със смъртта на Бенгт Самуелсон светът загуби един от великите умове
Със смъртта на Бенгт Самуелсон светът загуби един от великите умове Снимка: X

Със смъртта на Бенгт Самуелсон светът загуби един от великите умове

Биохимикът Бенгт Самуелсон, носител на Нобелова награда за медицина или физиология през 1982 година, почина на 90-годишна възраст, съобщи Агенция Франс Прес (АФП), позовавайки се на института "Каролинска". Със смъртта му светът загуби един от великите умове, чиито изследвания доведоха до значителни медицински открития.

Живот и кариера

Бенгт Самуелсон е роден през 1934 година в шведския град Халмстад. Той завършва своето висше образование в университета в Лунд, където полага основите на своята впечатляваща кариера в областта на биохимията. След завършването на Лунд, Самуелсон започва работа в института "Каролинска", престижен медицински университет и изследователски център, който е играл ключова роля в развитието на медицинските науки в Швеция и света.

През своята кариера, Бенгт Самуелсон също работи в Харвардския университет в Съединените щати, където продължава да развива своите изследвания и да допринася за глобалния научен напредък.

Нобелова награда и принос към науката

През 1982 година, Бенгт Самуелсон получава Нобелова награда за медицина или физиология, заедно със Суне Бергстрьом и Джон Вейн. Тяхната съвместна работа върху простагландините - биохимични субстанции, които играят ключова роля в различни физиологични процеси - им носи световно признание. Простагландините влияят на съсирването на кръвта, кръвното налягане, телесната температура, алергични реакции и други важни функции при бозайниците.

Откритията на Самуелсон и неговите колеги са в основата на развитието на множество лекарства, използвани в съвременната медицина. Сред тях са медикаменти за лечение на възпаления, алергии, глаукома и сърдечносъдови заболявания. Тези постижения не само подобряват качеството на живот на милиони хора по света, но също така спасяват безброй животи.

Наследство и влияние

Наследството на Бенгт Самуелсон ще продължи да живее чрез неговите научни открития и влиянието му върху съвременната медицина. Неговите изследвания и принос към разбирането на биохимичните процеси са основополагащи за много от съвременните терапевтични подходи и лечения.

Смъртта на Бенгт Самуелсон представлява значителна загуба за научната общност и за всички, които са се възползвали от неговите открития. Той оставя след себе си наследство на научни постижения и новаторство, което ще продължи да вдъхновява бъдещите поколения учени.

Институтът "Каролинска" и неговите колеги изразиха дълбока скръб и съболезнования на семейството и близките на Бенгт Самуелсон. Те подчертаха, че неговият принос към науката и медицината ще бъде помнен и че неговата работа ще продължи да има дълбок и положителен ефект върху здравето на хората по целия свят.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари