Почина Любомир Николов - първият автор на книги-игри в България

0
Известният писател и преводач си отиде на 74-годишна възраст
Известният писател и преводач си отиде на 74-годишна възраст

Известният писател и преводач си отиде на 74-годишна възраст

След продължително боледуване, на 74-годишна възраст почина Любомир Николов, писател, преводач и редактор, съобщиха негови колеги. Николов е първият автор на книги-игри в България, които започва да пише през 1992 година под псевдонимите Колин Уолъмбъри и Тим Даниелс. Той остави траен отпечатък в жанровете фантастика и фентъзи.

Пионер в литературата

Любомир Николов е широко известен със своите книги-игри, които въведоха нов формат в българската литература през 90-те години. Този иновативен жанр позволи на читателите да участват активно в историята, като правят избори, които влияят на развитието на сюжета. Неговите произведения под псевдонимите Колин Уолъмбъри и Тим Даниелс бързо завладяха сърцата на младите читатели и спечелиха множество последователи.

Забележителен преводач

Освен като автор, Николов се отличи и като преводач на някои от най-емблематичните произведения в световната литература. Той преведе четири от книгите на Дж. Р. Р. Толкин - "Властелинът на пръстените", "Силмарилион", "Недовършени предания" и "Децата на Хурин". Тези преводи му спечелиха признание не само сред българските читатели, но и сред колегите му в литературния свят.

Николов преведе и книги на Стивън Кинг, Джон Гришам, Ричард Моргън и Робърт Шекли, демонстрирайки своята изключителна способност да пренася магията на чуждестранните автори на български език.

Признание и награди

За своя принос към литературата и преводите, Любомир Николов е удостоен с множество награди. През 2001 година той печели наградата за цялостно творчество "Гравитон". Носител е и на престижните награди "Еврокон", "Соцкон", Читателска награда за най-добър фантастичен роман на десетилетието (2002), награда на Съюза на преводачите и наградата "Кръстан Дянков".

Последно сбогом

Поклонението ще се състои в сряда, 24 юли, от 11:00 часа на Централните софийски гробища. Приятели, колеги и почитатели ще имат възможността да се сбогуват с Любомир Николов и да отдадат почит на един от най-значимите фигури в българската литература.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари