Почина легендарният блус музикант Джон Мейъл

0
Музикантът, вдъхновил Ерик Клептън и Мик Флийтууд, почина на 90 години
Музикантът, вдъхновил Ерик Клептън и Мик Флийтууд, почина на 90 години Снимка: Х

Музикантът, вдъхновил Ерик Клептън и Мик Флийтууд, почина на 90 години

На 90 години почина легендарният британски блус музикант Джон Мейъл, създател на влиятелната група "Блусбрейкърс", която изигра ключова роля в кариерите на музикални икони като Ерик Клептън, Мик Флийтууд, Питър Грийн и много други. Новината беше съобщена от Асошиейтед Прес, като в изявление на страницата на Мейъл в Instagram се уточнява, че той е починал в понеделник в дома си в Калифорния. В публикацията се казва, че "здравословните проблеми, които принудиха Джон да прекрати епичната си кариера от турнета, най-накрая доведоха до покой един от най-великите пътуващи музиканти в този свят".

Джон Мейъл е считан за бащата на британския блус, като неговата музика и стил оказаха огромно влияние върху развитието на жанра през 60-те години на миналия век. Под негово ръководство, "Блусбрейкърс" станаха платформа за изгряващите звезди на блус сцената, включително Ерик Клептън и Джак Брус, които по-късно формираха "Крийм", както и членовете на "Флийтуд Мак" - Мик Флийтууд, Джон МакВи и Питър Грийн.

Макар че Джон Мейъл никога не достигна същото ниво на популярност като много от учениците си, той продължи да свири и записва музика до края на живота си. "Никога не съм имал хит, никога не съм печелил награда 'Грами' и списание 'Ролинг Стоун' никога не са писали за мен", сподели той в интервю през 2013 година, като добави: "Все още съм ъндърграунд изпълнител."

Мейъл е известен със своето свирене на блус хармоника и клавишни инструменти, като притежава номинация за "Грами" за албума Wake Up Call, в който участват Бъди Гай, Мейвис Стейпълс, Мик Тейлър и Албърт Колинс. През 2022 година е номиниран за втори път за албума си The Sun Is Shining Down. През 2005 година е удостоен с Ордена на Британската империя.

Джон Мейъл е роден на 29 ноември 1933 година в Макълсфийлд, близо до Манчестър. В детството си е повлиян от баща си, който свири на китара и банджо. Тийнейджърът Мейъл започва да се учи да свири на пиано с една ръка - първо с лявата, а после с дясната. Това става основният му инструмент, въпреки че също така свири на китара и хармоника.

Групата "Блусбрейкърс" постоянно сменя състава си, като най-голямото откритие на Мейъл е Ерик Клептън, който се присъединява към групата през 1965 година след напускането си от "Ярдбърдс". Взаимното възхищение и страст към чикагския блус, споделяни от двамата, оказват значително влияние върху музикалния свят. Клептън напуска групата през 1966 година, за да създаде "Крийм", което оставя Мейъл далеч назад по пътя към комерсиалния успех.

В интервю за документален филм на Би Би Си, Ерик Клептън признава, че е използвал групата и репутацията на Мейъл, за да започне собствената си кариера. Той добавя: "Мисля, че той е велик музикант. Просто се възхищавам и уважавам неговата непоколебимост."

През 1982 година Мейъл реформира "Блусбрейкърс", но през 2008 година окончателно се отказва от името на групата. През последните години той продължи да създава музика и да изпълнява със своята нова група "Джон Мейъл Бенд".

Смъртта на Джон Мейъл оставя огромна празнина в света на блуса. Неговото влияние и наследство ще останат вечни, а музиката му ще продължи да вдъхновява поколения блус музиканти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари