Почина бивш директор на YouTube

0
Светът загуби един от най-влиятелните лидери в технологиите със смъртта на Сюзън Войчицки
Светът загуби един от най-влиятелните лидери в технологиите със смъртта на Сюзън Войчицки Снимка: БГНЕС

Светът загуби един от най-влиятелните лидери в технологиите със смъртта на Сюзън Войчицки

Сюзън Войчицки, една от най-влиятелните жени в технологичната индустрия и бивш главен изпълнителен директор на YouTube, почина на 56-годишна възраст след две години борба с недребноклетъчен рак на белия дроб. Новината за смъртта ѝ бе съобщена от съпруга ѝ Денис Тропър в социалната мрежа Facebook.

„С дълбока тъга споделям новината за кончината на Сюзън Войчицки. Любимата ми, моя съпруга от 26 години и майка на петте ни деца, ни напусна днес след две години живот с недребноклетъчен рак на белия дроб“, написа Тропър в емоционален пост.

Сюзън Войчицки бе известна не само като една от първите служителки на Google, но и като ключова фигура в развитието на компанията. Тя заемаше позицията на главен изпълнителен директор на YouTube в продължение на девет години, от 2014 до 2023 година, и остави след себе си значимо наследство в света на технологиите.

Главният изпълнителен директор на Google, Сундар Пичай, също изрази своето съчувствие в социалната мрежа X (бившата Twitter). „Невероятно натъжен съм от загубата на скъпата ми приятелка Сюзън след две години живот с рак. Тя е в основата на историята на Google, както никой друг, и е трудно да си представим света без нея“, написа Пичай.

Кариерата на Войчицки в Google започва през 1999 година, когато става един от първите служители на компанията. Тя бързо се издига в редиците и става старши вицепрезидент по рекламните продукти, където играе ключова роля в развитието на AdSense, една от основните рекламни платформи на Google.

През 2014 година Войчицки поема ролята на главен изпълнителен директор на YouTube и се утвърждава като един от водещите лидери в индустрията. Под нейното ръководство, платформата преживява значителен растеж и се утвърждава като водеща видео платформа в света.

През 2023 година, след девет години начело на YouTube, Войчицки решава да се оттегли от позицията си, като заявява, че иска да се фокусира върху семейството, здравето и личните си проекти. В изявление по време на оттеглянето си тя заяви: „Това ще бъде едно от най-добрите решения в живота ми.“

Сюзън Войчицки ще остане в паметта на милиони хора като един от най-изявените лидери в света на технологиите. Нейният принос към развитието на Google и YouTube ще бъдат помнени дълго време.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари