По-малко месо – по-малко сърдечни болести

0
Намаляването на консумацията на месо може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания
Намаляването на консумацията на месо може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания

Намаляването на консумацията на месо може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания

Консумацията на големи количества месо може да натовари сърцето и да доведе до сърдечно-съдови заболявания. Това е заключението на Американската сърдечна асоциация, която призовава за намаляване на месото в хранителния режим. Според асоциацията, ако 70% от храната ни е от растителни източници, рискът от развиване на сърдечни болести намалява с 20% в сравнение с хората, чиято диета съдържа по-малко от 45% растителни храни.

Проучването и неговите резултати

Ново проучване, което анализира хранителните навици и начина на живот на повече от 450 000 европейци, потвърждава тези заключения. Участниците в изследването са на възраст между 35 и 70 години и са наблюдавани в продължение на 12 години. Данните показват, че хранителен режим, богат предимно на плодове и зеленчуци, значително намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулт.

Вредите от консумацията на месо

Консумацията на червено и преработено месо е свързана с повишен риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Червеното месо съдържа високи нива на наситени мазнини и холестерол, които могат да повишат нивата на лошия холестерол в кръвта и да доведат до атеросклероза. Преработените меса, като колбаси и бекон, също съдържат добавки и консерванти, които допълнително увеличават риска от сърдечни заболявания.

Ползите от растителната диета

Растителната диета, която включва много зеленчуци, плодове, бобови култури и ядки, е доказано ефективна в намаляването на риска от сърдечно-съдови заболявания. Тези храни са богати на фибри, витамини и минерали, които подпомагат здравето на сърцето. Освен това, растителните храни съдържат полиненаситени мазнини, които помагат за намаляване на нивата на лошия холестерол в кръвта.

Диета с повече плодове и зеленчуци

Намаляването на консумацията на месо и увеличаването на растителните храни в диетата може да има значителни ползи за здравето на сърцето. Проучванията показват, че хранителен режим, богат на плодове и зеленчуци, може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулт. Американската сърдечна асоциация препоръчва да се стремим към диета, в която 70% от храната е от растителни източници, за да поддържаме здраво сърце и дълъг живот.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари