Плевен и Ловеч на воден режим

0
Централна България се бори с водна криза
Централна България се бори с водна криза

Централна България се бори с водна криза

Водната криза в Централна България продължава да се влошава, като нивата на язовирите в региона достигат критични стойности. През последните седмици рекордните горещини и продължителната липса на валежи доведоха до сериозен спад в обема на водните ресурси, което заплашва както селското стопанство, така и водоснабдяването в областта.

Язовирите „Копринка” и „Жребчево”, които са от ключово значение за напояването в региона, са пълни на едва 21% и 32% от капацитета си съответно. Това поставя земеделците пред сериозни предизвикателства, тъй като те трябва да намерят алтернативни източници на вода, за да спасят реколтата си. Министерството на околната среда и водите апелира за спешни действия, но решенията изглежда са ограничени.

Воден режим в Плевен и Ловеч

От днес жителите на Плевен и Ловеч са изправени пред нови предизвикателства, тъй като и двата града преминават на воден режим. Основната причина за тази мярка е драстичното намаляване на нивото на водохранилището „Черни Осъм”, което захранва и двата областни центъра. Според управителя на ВиК - Плевен, инж. Климент Тодоров, изворът на „Черни Осъм” намалява с всеки изминал ден, което принуждава водоснабдителните дружества да въведат ограничения в потреблението.

Режимът предвижда, че през деня жителите на Плевен ще имат вода, но през нощта водоподаването ще бъде прекъсвано. Властите в Плевен и Ловеч подчертават, че проблемът не може да бъде решен на местно ниво, като областният управител на Плевен, Николай Абрашев, е информирал премиера за ситуацията още на 3 юни.

Стари проблеми с нови последствия

Проблемът с водоснабдяването в Плевен и Ловеч не е нов. Изграждането на язовир „Черни Осъм”, който би трябвало да захрани двата града, започва още през 80-те години на миналия век, но проектът така и не е завършен. През последните двадесет години са проведени проектни проучвания, но липсата на финансиране и бюрократични пречки, като несъгласието на Община Троян да участва в Асоциацията по водоснабдяване и канализация, блокират всякакви по-нататъшни действия.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството подчертава, че преди да се пристъпи към изграждане на нов язовир, е необходимо да се извършат нови хидрогеоложки проучвания. Но без финансиране от Европейския съюз или друг източник, проектът остава в застой, а местните власти се сблъскват с последиците от бездействието през годините.

Влияние върху ежедневието

Въведените мерки вече оказват сериозно влияние върху ежедневния живот на хората в региона. В една от детските градини в Плевен вече са подготвени бидони с резервна вода за санитарни и хигиенни нужди, а за децата е осигурена трапезна вода, специално сертифицирана за тях. Според директора на детското заведение, Мариела Христова, са предприети всички необходими мерки, за да се осигури безопасността на децата, но ситуацията остава напрегната.

С оглед на продължаващото засушаване и липсата на валежи, перспективите за разрешаване на водната криза изглеждат мрачни. Министерството на околната среда и водите и местните власти търсят възможни решения, но без координирани действия и дългосрочни инвестиции, проблемът вероятно ще се задълбочи през следващите месеци.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари