Пламен Димитров: Българите масово са отвратени от изборите

1
Българите изпитват тревога и отвращение от предизборната ситуация
Българите изпитват тревога и отвращение от предизборната ситуация Видео: bTV

Българите изпитват тревога и отвращение от предизборната ситуация

Проучване разкрива мрачните настроения сред гражданите преди изборите през 2024 година

Българите са обхванати от негативни емоции в навечерието на предстоящите избори, като преобладават чувства на тревога, отвращение и гняв. Това показват резултатите от мащабно проучване, проведено от екип психолози под ръководството на Пламен Димитров в периода от 10 септември до 2 октомври 2024 година.

В изследването са участвали 1325 души от цялата страна, които са споделили своите емоции и преживявания, свързани с предизборната обстановка. Анкетираните са отговаряли на въпроса: "Как се чувствате в тази предизборна ситуация?"

Психологът Пламен Димитров представи резултатите от проучването в предаването "Лице в лице", като обясни, че отговорите са били групирани в четири основни категории според най-често срещаните мнения.

Първата и най-многобройна група включва тревожно-депресивните възприятия. Цели 75% от анкетираните споделят, че изпитват несигурност, страх и отчаяние за бъдещето си. Тези настроения доминират сред участниците в проучването.

Втората група, обхващаща 61% от отговорите, е свързана с т.нар. висцерални усещания - емоции, които имат физическо изражение. "Гнус ме е", "изпитвам отвращение" и "политическата система се омърси" са само част от изразите, използвани от анкетираните, за да опишат своите чувства.

Агресивните нагласи формират третата група, в която попадат 40% от участниците. Тук преобладават емоции като гняв и ярост, както и желание за наказание на виновните за създалата се ситуация.

Въпреки преобладаващите негативни нагласи, проучването разкрива и една по-оптимистична тенденция. Четвъртата група, макар и най-малобройна, включва хора с градивни преживявания. Около 25% от анкетираните споделят, че им е интересно какво ще се случи след изборите и се опитват да гледат с надежда към бъдещето. "Надявам се" е фразата, която най-добре описва настроенията в тази група.

Пламен Димитров подчерта, че подобни проучвания са правени и в миналото, като резултатите показват, че около 30% от негласуващите българи всъщност водят конструктивен начин на живот с високи постижения в кариерата си. "Те имат стремежи, креативни са и помагат на хората около тях да се развиват. Това е вълшебната алтернатива, която изчаква да мине мръсната вода, както казва един от участниците в допитването", сподели психологът.

Според Димитров, ако тези 30% се мобилизират, те биха могли да променят коренно политическата ситуация в страната. "Това са хора, които имат високи очаквания и искат да участват във формирането на всички политики", заключи той.

Резултатите от това проучване подчертават необходимостта от сериозни промени в политическата система и възвръщане на доверието на гражданите. Въпреки преобладаващите негативни нагласи, наличието на група с конструктивно мислене дава надежда за потенциална положителна промяна в бъдеще.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама ескимоси се прибират вкъщи:
- Къде ни е иглуто?
- По дяволите, забравих ютията включена!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари