"Пиклата" в село Червена вода потече след десетилетна пауза

13
Дали е годна водата за пиене не е сигурно, но чешмата е красива
Дали е годна водата за пиене не е сигурно, но чешмата е красива Снимка: БНР

Дали е годна водата за пиене не е сигурно, но чешмата е красива

В едни времена на суша и воден режим, когато много селища в страната страдат от липса на вода, една малка чешма в село Червена вода се възражда, носейки радост и спомени на местните жители. Чешмата „Пикла“, както я наричат хората от селото, отново започна да тече след десетилетна пауза, благодарение на усилията на майстор каменоделец Стефан Мръзеков и неговите помощници, съобщи БНР.

Чешмата „Пикла“ е не просто източник на вода; тя е символ на историята и културното наследство на село Червена вода. Построена преди 136 години, тя дълги години служи на местните жители като място за освежаване и социални срещи. Водата от чешмата е известна със своята твърдост и горчив вкус, но също така се смята за лековита. Според разкази на местните, тя е използвана за лечение на стомашни проблеми и други заболявания.

Историята на чешмата е пълна с любопитни моменти. През 1988 година, когато се отбелязват 100 години от построяването ѝ, местната управа решава да преименува чешмата от „Пикла“ на „Черковна“. Въпреки това, новото име не успява да се наложи сред местните жители, които продължават да наричат чешмата с оригиналното ѝ име.

Майсторът каменоделец Стефан Мръзеков играе ключова роля в запазването и възстановяването на чешмата през годините. Още през 2004 година той реставрира чешмата, но малко след това тя пресъхва. През тази година, обаче, с помощта на Иван Василев и инженер Пламен Пенев, водата отново започва да тече, връщайки живота на това важно място в селото.

Макар и да не е сигурно дали водата от „Пикла“ е годна за пиене, чешмата остава важен символ за жителите на Червена вода. Тя отново се превръща в място за срещи, разхлаждане и възраждане на спомени от детството.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    Гуардиолчо
    Пийте си хапчетата бе хора
  • -10
    3
    До "Мнение"
    Човекът не казва, а пише мнението и коментара си. Свободата на словото е конституционо право, но свободата на сексуалните отношения с колеги на работното място не е. Така, че написаното от теб го отнеси към наскоро изгонения от екс-съпругата си на село маниак. И сексманиакът на града трябваше да си държи бубата в гащита, да ама не, искал да я лапа кулешката. Е. Лапа я, ама сега е срам за децата и/му. Пълен БЯЛ БЪБРЕК е този изостанал във времето град Русе. Анадънму?
  • 9
    2
    Мнение
    Когато нямаш нещо съществето за казване, по- добре запази собствената си глупост и простотия за себе си...
  • -5
    1
    От Низкофо
    "Дрислата " в село Низскофо се насра. Благовонната смес я прибра виден гражданин от близък град. В момента консервира за експорт за Бен Гази.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари