Петролна платформа се срути в Турция

1
Пострадали са най-малко трима работници
Пострадали са най-малко трима работници

Пострадали са най-малко трима работници

Днес в преобладаващо кюрдската провинция Сирнак в Югоизточна Турция се срути петролна сондажна платформа, при което пострадаха най-малко трима работници. Местните власти съобщиха, че двама от работниците са били спасени, докато един все още остава затрупан под отломките.

Инцидентът стана на сондажната площадка в планината Габар, където през последните години започнаха активни сондажни дейности след откриването на значителни нефтени резерви през 2022 година. Турската петролна корпорация (TPO), която ръководи тези дейности, обяви, че производственият капацитет на находището е 1200 барела на ден, с потенциални резерви от 100 000 барела на ден.

Губернаторът на провинция Сирнак, Джевдет Атай, информира обществеността чрез профила си в социалната мрежа X, че "двама от тримата работници, затрупани под отломките на сондажа, са спасени. Те са ранени, единият от тях е транспортиран с хеликоптер до болница". Той добави, че "продължават усилията за спасяването на последния работник, който все още е затрупан под отломките".

Исторически контекст и регионални особености

Провинция Сирнак, разположена в крайния югоизток на Турция, граничи с автономен Кюрдистан в Северен Ирак и Североизточна Сирия. Регионът е известен със своите политически и социални предизвикателства. От средата на 80-те години на миналия век тук се водят въоръжени сблъсъци между турското правителство и Кюрдската работническа партия (ПКК), която Анкара и нейните западни съюзници считат за терористична организация.

Откриването на нефт в Сирнак през 2022 година внесе нови надежди за икономическо развитие в региона. Сондажните дейности, ръководени от TPO, са част от стратегията на Турция за намаляване на енергийната си зависимост от внос и увеличаване на вътрешното производство на енергийни ресурси.

Спасителни операции и следващи стъпки

Спасителните екипи продължават да работят неуморно за освобождаването на последния затрупан работник. Властите все още не са съобщили причините за срутването на платформата. Очаква се след завършването на спасителните операции да бъде проведено разследване, което да установи причините за инцидента и да предотврати бъдещи подобни случаи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари