Петър Стоянович: Да тръгнеш на море вече не като да тръгнеш на "кръстоносен поход" или да се изнесеш в Алжир

1
Преди се тръгваше като на „кръстоносен поход“, сега палим колата в петък привечер и след няколко часа сме на морето
Преди се тръгваше като на „кръстоносен поход“, сега палим колата в петък привечер и след няколко часа сме на морето Снимка: bTV

Преди се тръгваше като на „кръстоносен поход“, сега палим колата в петък привечер и след няколко часа сме на морето

Това заяви в предаването „Тази сутрин“ по bTV историкът проф. Петър Стоянович.

Усещането за почивка през последните няколко десетилетия е коренно различно. Аз бих казал, че не се е сменило едно време с друга – смениха се цели епохи“, поясни той.

Проф. Стоянович описа подготовката за море преди 30-40 години като някакво епохално събитие.

В края на 70-те и началото на 80-те година на миналия век, когато се тръгнеше на море, човек имаше усещането, че се организира кръстоносен поход. Опакова се багаж – все едно семейството се изнася в Алжир за няколко години. Набавят се провизии. Децата получават спазъм на мозъка от очакване. Жената се чуди дали да си навие ролките и къде е сложила банския си, в който така или иначе не може да влезе. А мъжът се разкъсва между тава дали да пие още две мастики, или да отиде да напомпа още малко гумите“, разказа той.

Според него сега този процес изглежда по коренно различен начин.

„В петък следобед, по време на последното кафе в офиса, решаваме да отидем до Созопол или до Несебър. Палим колата и тръгваме – все едно отиваме с трамвая до Семинарията. Съвсем друго е времето вече“, поясни той.

Историкът смята, че има нещо симпатично в това да се наеме къща на морето, вместо да се отиде в голям хотел на първа линия. Той намира в това една добра тенденция.

Проф. Стоянович коментира и т.нар. почивка във ведомствена станция.

Цялото предприятие се наблъскваше в една почивна станция. Все едно си в предприятието, но имаш два пъти по три часа, в които можеш да се изкъпеш. Обедното напиване е същото. Привечер отново има скандали между колегите. Сутрин виждаш едни и същи подпухнали хора, които се лутат между закуската и кафето“, каза той.

Допълни още, че някога е имало станция за баровци, както и такива за простолюдието, защото държавата е била построена върху идеята за „равни и по-малко равни“.

Никъде по света няма еднакво за всички. Трябва да има избор – дали да отидеш на море, или да отидеш на планина, къде точно да отседнеш, колко точно да платиш, дали да пътуваш до Гърция, или да останеш на родното Черноморие“, категоричен е историкът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    9
    Gogo
    Този плазмод да не заблуждава ,да сега се идва за два дни ,времето е такова ,но тогава хората с ентусиазъм и много мерак и щастие тръгваха на море и то за най малко 14 дни ,прекарваха си прекрасно за 15 лв ол ин клузив ,но забележете с качествена храна и най важното свободно и щастливо не с телефон на ухото в работен режим !
  • 1
    8
    Orbán Viktor
    Vannak hazájuk nélküli emberek, akik így viselkednek, mintha az egész világ tartozna nekik.Orbán Viktor
  • 1
    7
    Зрител
    Двама братя, две съдби, полу еднакви.
  • 2
    6
    zritel
    като му видя историческата физиономия по телевизията променена на философска,сменям канала.Напомня ми за едни други двама словотворковски бивши агенти на ДС.Разлигавен от седерестия.
  • 4
    5
    Май,май...
    Май,май парите му идват в повече от някой проекти и програми.Загладил е историческият си косъм.Нужна му е диета за трезва мисъл.Каква персона,пост фактум.На умен евреин прилича.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Каква е мисълта на всеки мъж?
- При толкова много жени, как на мен ми се падна най проклетата?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари