Петър Стойчев стана първият българин, преплувал 7-те големи маратона в открити води

0
Станах едва 32-ият човек в целия свят и първият от България с това постижение, похвали се плувецът
Станах едва 32-ият човек в целия свят и първият от България с това постижение, похвали се плувецът Снимка: Петър Стойчев / Facebook

Станах едва 32-ият човек в целия свят и първият от България с това постижение, похвали се плувецът

Петър Стойчев, известен като най-успешния състезател по плувен маратон в света, постигна ново значимо постижение. Той стана първият българин и 32-ият човек в света, успял да преплува и седемте големи маратона в открити води от предизвикателството Oceans Seven. Това постижение е еквивалентът на Seven Summits в плувния свят – изпитание, което изисква изключителна физическа и психическа подготовка.

На 47-годишна възраст Стойчев продължава да изумява с невероятната си издръжливост и воля. След като на 13 август 2024 г. преодоля последното от предизвикателствата – плуването през протока „Цугару” в Япония, той завърши предизвикателството, с което малцина в света могат да се похвалят. Стартирайки от град Кодомари в 4:18 часа японско време, българинът достигна бреговете на Хокайдо след 9 часа и 30 минути в условията на тежки морски течения и влияния от два тайфуна, бушуващи в региона.

Горд на седма степен! Първи българин с Oceans Seven!”, написа Стойчев в социалните мрежи, споделяйки радостта си с хилядите си последователи. Плуването в открити води е сред най-трудните спортни дисциплини, а преодоляването на протока „Цугару” добавя още една звезда към звездния статут на Петър Стойчев.

Той вече е преплувал Ламанша, протока „Кук” в Нова Зеландия, протока „Гибралтар”, протока „Молокай” в Хавай, канала „Каталина” в Калифорния, „Северния канал” между Ирландия и Шотландия и последния проток „Цугару” в Япония. С всяко от тези изпитания, Стойчев затвърждава позицията си на един от най-големите плувци в историята на спорта.

Но амбициите му не спират дотук. Българският шампион си е поставил нова цел – да преплува и седемте маратона от Oceans Seven в рамките на половин година. Той вече е изплувал шест от тях между март и август 2024 г. и сега планира да се завърне на Ламанша, за да постави нов световен рекорд. Настоящият рекорд принадлежи на Анди Доналдсън, който успя да преодолее седемте маратона в рамките на една година. Стойчев има амбицията да съкрати това време на само шест месеца.

Той не забравя и да благодари на всички, които са го подкрепяли по време на този труден път. Особено внимание отделя на своя съотборник Иван Златинов и треньора си Красимир Туманов, които играят ключова роля в неговия успех.

За Петър Стойчев предизвикателствата не свършват с Oceans Seven. Плувецът вече се подготвя за следващото си голямо предизвикателство и е решен да продължи да поставя нови рекорди, като вдъхновява милиони българи с упоритостта и несломимия си дух.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    4
    Безнадежден случай си трети
    Наистина си безнадежден случай. Затворен в своята злоба, завист и безхаберие, естествено, че нищо не може да подобри живота ти, освен когато получиш зимнина и ракия от село. Явно за теб най-голямата промяна е, че си успял да се дволечеш в големия град и с това приключват големите промени. Едвам събираш смелост да смениш автобуса, с който ходиш на работа. За разлика от теб хората си поставят цели, задачи, искат нещо да постигнат, да променят, да се утвърдят. но явно това е много сложно за двете клутки, намиращи се в черепнатата ти кухина
  • 1
    3
    До 2
    А ти си сгрешил още първата дума. :) Така и не отговори на въпроса ми. Та нека аз си отговоря: Това, че някой е скочил, пробягал, надплувал и т.н. друг някой, не променя с нищо живота ни.
  • -2
    2
    Моа ли да питам
    ...какво ни топли това?Топли ни това,че този Човек постига уникални постижения години наред,в спорт,достоен за уважение.И то в открити води.Ти,смотаняко,с триста зора си покрил някога норматив за водни спасители(1.40),с триста зора си излязъл от водата и си позволяваш да се правиш на ''капацитет''.Единствения + от мен е,че си изписал правилно името на Джони
  • 1
    1
    Джони Вайсмюлер
    Е, и? Нас какво ни топли това?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари