Петър Димитров: Климатичните промени докараха безводието

0
Дългото засушаване и липсата на валежи са намалили речния отток с до 82%
Дългото засушаване и липсата на валежи са намалили речния отток с до 82% Снимка: Министерски Съвет на РБ

Дългото засушаване и липсата на валежи са намалили речния отток с до 82%

Служебният министър на околната среда и водите, Петър Димитров, отправи тревожни сигнали относно безпрецедентната водна криза, която обхваща страната. По време на парламентарно изслушване той подчерта, че основен виновник за намаляването на водните ресурси са климатичните промени, проявяващи се в продължителни засушавания, високи температури и липса на валежи.

Министър Димитров представи шокиращи данни, според които обемът на речния отток за юни тази година е с цели 72% по-нисък в сравнение със същия период на миналата година. Най-засегнат е Дунавският регион, където спадът е с цели 82%. Ситуацията не се подобрява и през юли и август, като в Западнобеломорския регион намалението на оттока достига 63%.

Според експертите, липсата на пролетно пълноводие и намаляването на нивото на подземните води са пряко следствие от климатичните промени. Министърът подчерта, че за да се справим с този проблем, е необходимо незабавно да се включи научната общност и да се разработят дългосрочни стратегии за управление на водните ресурси.

Министерството на околната среда и водите предприема мерки за балансирано разпределение на наличния воден ресурс и насърчаване на ефективното му използване. Въпреки това, министър Димитров подчерта, че за решаването на проблема са необходими съвместни усилия на всички институции и на всеки един от нас.

Водната криза в България е сериозен проблем, който изисква незабавни и решителни действия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    4
    Институт по ресурсите
    Климатът е цикличен процес и няма нищо общо със човешките желания и дейности. Със или без хора , климатът се движи от планетарни фактори. Чистата питейна вода има ограничен капацитет и ще става все по ограничен. Русе се снабдява от подземни източници за щастие, а не от повърхностни . Язовирите и локалните речни потоци са много по уязвими на климатичните промени и човешките дейности отколкото подземните. Например Ефрат пресъхва поради глупава човешка дейност . Същата работа е и в България със пресъхващите язовири и речни потоци.
  • 1
    3
    Чист популизъм,
    едни брътвежи.Тоя сякаш не е излизал от социализма.Мисли си, че му вярваме.
  • 0
    2
    Пешо,
    А на майка ти путката е докарала малоумието!
  • 4
    1
    чон
    Боже колко е умен министъра върви при първата изворна чешма и се вижда,а тоя знае ли колко кладенци има изкопани и колко фирми ги копаят
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари