Пет дни на приключения в скаутски лагер "Вековният бряст" в Русе

0
Националният скаутски лагер „Вековният бряст“ събра над 150 деца от цялата страна
Националният скаутски лагер „Вековният бряст“ събра над 150 деца от цялата страна Снимка: Областна администрация - Русе

Националният скаутски лагер „Вековният бряст“ събра над 150 деца от цялата страна

Над 150 деца от различни краища на България взеха участие в Националния скаутски лагер за вълчета – „Вековният бряст“, организиран от русенския скаутски клуб „Приста скаут“, част от Организацията на българските скаути (ОБС). Събитието, което се провежда в района на село Нисово, обедини млади скаути от София, Шумен, Варна и други градове, както и гости от Румъния.

Областният управител на Русе Драгомир Драганов посети лагера и поздрави участниците за включването им в тази инициатива. „Играйте, забавлявайте се, научете нови неща и създайте още много приятелства“, заяви Драганов. Той подчерта значимостта на скаутството като средство за изграждане на лидерски качества и възпитание в принципи. „Много съм радостен, че нашата област посреща подобно събитие. Вярвам, че тези от вас, които не са от Русе, ще си тръгнат оттук с много хубави спомени“, допълни областният управител, обещавайки да съдейства за провеждането на още подобни лагери в региона.

Пет дни на приключения и обучение

Лагерът, който продължава до сряда, събира деца на възраст между 7 и 11 години. Участниците ще имат възможност да се включат в разнообразни дейности, включително екипна работа, ориентиране в природата, оцеляване, традиционни български занаяти, риболов и гребане. Тези активности не само ще развият техните умения, но и ще ги научат на самостоятелност, далеч от родителския контрол.

Вечерите край лагерния огън ще бъдат изпълнени с разкази, песни и създаване на незабравими моменти под звездите. Децата ще имат възможност да създадат нови приятелства и да изградят спомени, които ще останат с тях завинаги.

Подкрепа и развитие на младите хора

Организация на българските скаути (ОБС) е неправителствена организация, чиято мисия е да подпомага младите хора в тяхното личностно развитие, като им помага да станат отговорни граждани, подготвени за живота. ОБС е член на Световната организация на скаутите (WOSM) и обединява над 2000 скаути в цяла България.

Скаутски клуб „Приста скаут“ в град Русе, основан през 2010 година, е част от ОБС. Клубът организира редовни дейности за деца от всички възрасти, включително скаутски игри, походи, обучения и лагери. От днес новият клубен водач на „Приста скаут“ е Теодора Рибарова-Гиндянова, която поема поста от о.з. подполковник Теодор Пеев. Въпреки това, Пеев ще продължи да помага на клуба, както и досега.

Емоции и традиции

Едно от най-вълнуващите събития на лагера беше ритуалното изкъпване с вода от Дунав на борда на кораба „Русчук“, където близо 100 деца получиха кръщелно свидетелство за синове и дъщери на река Дунав. О.з. подполковник Теодор Пеев извърши този ритуал, който допълнително подсили емоциите и значимостта на събитието.

„Приста Скаут“ е единственият морски скаутски клуб в България, което допълнително подчертава уникалността на неговите инициативи и принос към развитието на младите хора в страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари