Персеиден дъжд идва към Земята

1
Метеорният поток Персеиди достига своя пик на 12 август, като нощите преди и след това предлагат отлични условия за наблюдение
Метеорният поток Персеиди достига своя пик на 12 август, като нощите преди и след това предлагат отлични условия за наблюдение

Метеорният поток Персеиди достига своя пик на 12 август, като нощите преди и след това предлагат отлични условия за наблюдение

На 12 август 2024 година ще се случи максимумът на един от най-популярните метеорни потоци – Персеиди. Той ще бъде най-интензивен в периода от около 16:00 часа до 19:00 часа българско време, когато еклиптичната дължина на Слънцето ще бъде между 140.0° и 140.1°. Въпреки че това съвпада с дневните часове и няма да бъде възможно да се наблюдава максимумът директно, условията за наблюдение ще бъдат благоприятни в нощите на 11 срещу 12 август и 12 срещу 13 август.

На 11 август Луната ще залезе в 23:24 часа за района на София, с осветеност от 42%, предоставяйки добри условия за наблюдение на метеорите след залеза ѝ. В следващата нощ, на 12 срещу 13 август, Луната ще залезе малко по-късно, в 23:50 часа, и ще бъде с осветеност от 52% (фаза първа четвърт). И в тази нощ условията за наблюдение след полунощ ще са много добри.

Персеидите са известни със своята висока активност, като при максимума могат да се наблюдават между 90 и 100 бързи метеора на час. Метеорните тела навлизат в земната атмосфера със скорост от 59 км/секунда, създавайки ярки и впечатляващи следи в небето. Поради това, че Персеидите се наблюдават в удобен за гледане период – топлите летни нощи, те привличат вниманието на много любители на астрономията от Северното полукълбо.

Радиантът на потока Персеиди, т.е. точката, от която привидно излитат метеорите, се намира в съзвездието Персей, близо до звездата η Персей. Съзвездието става видимо ниско над хоризонта в посока север-североизток веднага след свечеряване, като радиантът се издига по-високо в небето с напредването на нощта, което подобрява условията за наблюдение.

За района на София Слънцето на 12 август ще изгрее в 06:30 часа, а ефективните наблюдения могат да се проведат до около 05:15 часа сутринта.

Персеидите произлизат от метеорни роеве, които се отделят от кометата 109P/Swift-Tuttle (Суифт-Тътл). Тази комета преминава през перихелия на своята орбита веднъж на 133 години, като последното ѝ преминаване беше на 11 декември 1992 година. В периода от около 17 юли до 24 август всяка година Земята преминава през тези метеорни роеве, което води до повишена метеорна активност.

За любителите на астрономията, които искат да се насладят на зрелището, е препоръчително да изберат места, отдалечени от светлините на градовете, за да могат да наблюдават метеорите под тъмно небе. Не е задължително да гледате към съзвездието Персей – метеорите могат да бъдат видени във всяка посока на небето.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари