Пенчо Милков: Почистихме критичен участък по река Русенски Лом

0
Сега работим по реката в града, уточни русенският кмет
Сега работим по реката в града, уточни русенският кмет Снимка: Facebook / Пенчо Милков

Сега работим по реката в града, уточни русенският кмет

Кметът на град Русе Пенчо Милков съобщи за успешно приключен етап от почистването на критични участъци по река Русенски Лом. Това става ясно от негова публикация в социалната мрежа, в която той информира гражданите за напредъка по поддържането на речните корита и дерета в региона.

Според Милков, след като вече са били почистени водните канали на реките в селата Николово, Червеня вода, както и деретата в Басарбово и Долно Абланово, е настъпил моментът за работа по самата река в рамките на град Русе. Това е част от по-голям план за системно почистване на водните басейни в областта, с цел превенция на наводнения и подобряване на водния поток.

Почистихме критичен участък по река Русенски Лом“, споделя кметът, подчертавайки значението на този процес за безопасността и инфраструктурната поддръжка на града.

Мащабен план за бъдещо почистване

Според обявените от кмета планове, до края на годината се предвижда възлагането на мащабно почистване на течението на река Русенски Лом от мостовете на входа на града към устието. Това ще включва значителни усилия за премахване на натрупаните седименти и отпадъци, което ще подобри както водния поток, така и екологичната среда на реката.

Мерките, които общината предприема, са част от по-широка стратегия за управление на природните ресурси и подобряване на градската среда в Русе. Кметът Милков неведнъж е акцентирал върху необходимостта от поддържане на реките и деретата в добро състояние, за да се предотвратят наводнения и да се осигури устойчивост на водния цикъл в региона.

Регулярни дейности по почистването на речните канали

През последните години общината в Русе засили своите усилия за систематично почистване на водните пътища и дерета, особено след наводненията в различни части на страната. Акциите по почистване се извършват регулярно, като основният фокус е върху превенцията на задръствания на речните корита и създаването на оптимални условия за оттичане на водата.

Работим не само по малките реки и дерета, но и по главното течение на Русенски Лом“, допълва кметът, подчертавайки важността на проекта за бъдещата сигурност на гражданите.

Очаквани ползи от проекта

Мащабното почистване на река Русенски Лом ще осигури по-голяма проходимост на водните маси и ще намали риска от преливания и наводнения в градската част. Очаква се също така почистването да има положителен ефект върху околната среда, като подобри качеството на водите и биологичното разнообразие в региона.

Общината продължава да инвестира в подобни проекти, като се надява те да допринесат не само за безопасността на Русе, но и за подобряване на жизнената среда в града.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари