Пенчо Милков откри Фестивала на драконовите лодки

1

Богата програма с музика, танци и състезания зарадва русенци и гостите на града

Днес в Лесопарк „Липник“ започна първият за Русе Фестивал на драконовите лодки. Събитието е организирано от Община Русе и Сдружение „Драконови лодки“ под патронажа на кмета на община Русе. Фестивалът бе открит от кмета Пенчо Милков и госпожа Уан Мин, съветник в посолството на Китайската народна република в България. Двамата изпълниха традиционния ритуал по боядисване на очите на драконите на лодките, с което официално започна състезателната част.

„Днес се сбъдва една голяма мечта, за която работим от няколко години. Фестивалът е не просто спортна проява, характерна за Китай и Азия, а събитие, учещо хората да създават чувство на приятелство и на общност“, каза в приветствието си кметът. Той изрази своята благодарност към китайското посолство за помощта, която оказва на Община Русе за провеждането на състезания с драконови лодки в града.

По думите на госпожа Уан Мин топлотата и гостоприемството са допринесли за успешните съвместни инициативи. Тя не пропусна да изтъкне и предимствата на общинската база в Лесопарк „Липник“, която спомага състезанията да преминат при отлични условия.

Откриването на фестивала бе уважено от заместник-кметовете на община Русе Борислав Рачев, Енчо Енчев и Димитър Недев, Ян Тиен — секретар по образователната дейност, и Пън Ю — секретар по културната дейност в китайското посолство в България, директорът на ОП „Спортни имоти“ Лачезар Иванов, народният представител Иван Иванов, експертът към Министерството на младежта и спорта Елеонора Горубанова и общинският съветник Пламен Рашев. Присъстват множество русенци и гости на града.

В състезанието с драконови лодки се включиха 15 отбора – 12 с екипаж от 10 души и 3 с по 20 гребци, които трябва да изминат дистанцията от 200 метра. Участниците бяха преминали предварителни тренировки.

Днес в 18:30 часа на сцената ще се качат специалните гости на фестивала – младите поп звезди Алекс и Влади. Час след тях присъстващите ще могат да се насладят на изпълненията на монголската група „IH TSETSN”.

В неделя фестивалът ще продължи с културна програма от 10:00 часа, като час след това ще започнат полуфиналите в надпреварата с драконови лодки. Финалите ще са в 13:30 часа, а програмата на събитието ще приключи с награждаването от 14:00 часа.

Фестивалът предлага богата китайско-българска програма с музикални и танцови изпълнения, творчески работилници, занаятчийски изкуства, арт базар, демонстрации на бойни изкуства, атракции за деца, кулинарни изложби, места за храна и напитки и други забавления.

За улеснение на гражданите и гостите на фестивала, Община Русе организира допълнителен транспорт до Лесопарк „Липник“ с маршрут: Централна ЖП гара – улица „Борисова“ – булевард „Скобелев“ – булевард „Липник“ – село Николово – Лесопарк „Липник“ (обръщалото до малкото езеро) и обратно.

Часове на тръгване:

На 22 юни (събота):

  • От Централна ЖП гара – 10:00; 13:00; 15:00 и 18:00 часа.
  • От Лесопарк „Липник“ – 11:00; 14:00; 16:00 и 19:00 часа.

На 23 юни (неделя):

  • От Централна ЖП гара – 10:00 и 13:00 часа.
  • От Лесопарк „Липник“ – 11:00 и 14:00 часа.

Курсовете ще се изпълняват от „Общински транспорт Русе“ ЕАД, като автобусите ще спират на всички установени спирки на градския транспорт по маршрута. Всички редовни курсове по линията Русе-Николово-Долно Абланово-Просена ще се изпълняват с влизане в Лесопарк „Липник“ с маршрут: Автогара „Изток”, улица „Потсдам”, улица „Никола Петков”, улица „Тулча”, улица „Доростол”/улица „Плиска”, булевард „Съединение”, булевард „Цар Освободител”, булевард „Липник”, село Николово, Лесопарк „Липник“, Долно Абланово, Просена и обратно.

Часове на тръгване:

  • от Русе - Автогара „Изток“: 07:30; 09:30; 12:00; 14:00; 17:00; 19:00; 21:00 часа;
  • от Николово: 10:10 часа;
  • от Просена: 06:40; 08:30; 13:00; 15:00; 18:00; 20:00 часа.

Фестивалът на драконовите лодки в Русе не само предлага спортни и културни изживявания, но и създава платформа за международно сътрудничество и обмен на традиции и ценности между България и Китай.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -4
    13
    Лайнояд Владимировичь Путин
    Всъщност по голям ПеПераст от мен няма,както няма и по смрадлив - Путин Хуйло ми е другия прякор,с който духам на тираджиите за да събера за смяна на пола!
  • 3
    12
    Драганова
    Хората цял ден дишат дим от пожара , а Русе тъне в обгазяване, докато кметът отново открива фестивали!?
  • 1
    11
    До Ибриямата
    Това върви го обяснявай на Боряна, бившата на внука на Русенския УБИЕЦ. Или Вие внуците на кумунистическите убийци и внуците на османските орди и глупаци завзели за около 500 години Булгаристан сте еднии същи ПЪЛНИ ИДИОТИ. Между другото, умен и способен османец в Булгаристан, НЯМАААА. Всички сте МРЪСНИ СВИНЕ. Ааанадънму?
  • 4
    10
    Tu Zi
    Mil Cho Shushu . Поздравления за успешно провежданите състезания ! Моля , не унищожавайте Драконите, а ги използвайте като фериботи между Руси и Джурджу, та да превозват хора и каруци докато трае Великият Ремонт на Най - великия Мост , който минава над Най - великата Река . Продължете успешно започнатото дело и организирайте състезания с рикши по централните улици -- от единият China City до другия . При успех, може да използвате рикшите като градски транспорт . Може и Вас да возят, докато Ви разкарат. Xie xie .
  • -6
    9
    Ибриям- бъшията
    Т.нар. "коментатори" под номера от 1 до 8,са слънчасали субекти, които са завладени от омразата, интригата, ненавистта към себеподобните, все навици, които ги правят зли, отмъстителни елементи, които трябва да останат извън едно нормално общество!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какво правите с ракията, която остава?
- Не разбирам въпроса!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари