Пенчо Милков: Днес празнуваме своята братска връзка през реката

2
70 години от откриването на Моста на дружбата
70 години от откриването на Моста на дружбата

70 години от откриването на Моста на дружбата

Днес е исторически празник за жителите на Русе и Гюргево, които отбелязват 70-годишнината от откриването на Моста на дружбата. Тази значима дата в историята на двата града е повод за тържество и признание на усилията на хилядите хора, които са работили по изграждането на този важен инфраструктурен обект.

Официалното откриване на моста е било на 20 юни 1954 година, когато в средата на моста са се срещнали тогавашните председатели на Министерските съвети на Румъния и България – Георге Георгиу-Деж и Вълко Червенков. За своето време това е най-големият комбиниран мост в Европа, който се простира на дължина от почти 3 километра и се издига на 30 метра над река Дунав. Мостът е изграден на две нива – за влакове и автомобили, като средната му част се повдига, за да позволи преминаването на големи кораби.

Построяването на този мост е било истинско инженерно постижение, в което са участвали близо 5000 души. Техният труд и усилия заслужават нашата признателност и почит. Днес, този символ на братството и сътрудничеството между България и Румъния продължава да свързва двата народа, устоявайки на изпитанията на времето.

Чествания и бъдещи планове

Кметът на Русе, Пенчо Милков, отбеляза значимостта на този юбилей и подчерта, че 70 години по-късно реалностите изискват изграждането на втори мост между Русе и Гюргево. В момента се работи усилено по този проект, който ще укрепи още повече връзките между двата града и ще подобри транспортната инфраструктура в региона.

За да отбележат този важен ден, в двора на Регионалния исторически музей в Русе е подредена празнична изложба, представяща историята на Моста на дружбата. Тази изложба е съвместно дело на регионалните исторически музеи на Русе и Гюргево и ще бъде достъпна за посетители до средата на месец юли.

Освен това, днес в 14:00 часа в Регионалната библиотека "Любен Каравелов" ще бъде открита експозицията "Обект 889", която включва снимки, книги и публикации за Моста на дружбата. Със съдействието на „Група Русе филм“ към Възрожденско читалище „Зора - 1866“ ще бъдат излъчвани и кадри от документалния филм „Обект 889“.

Символ на приятелството и сътрудничеството

Мостът на дружбата между Русе и Гюргево е не само инфраструктурен обект, но и символ на приятелството и сътрудничеството между България и Румъния. Това съоръжение е пример за това как двата народа могат да работят заедно и да постигат значими резултати. Честването на 70-годишнината от неговото откриване е повод да се замислим за значимостта на тези връзки и да се вдъхновим за бъдещето.

Нека този юбилей ни напомни за важността на сътрудничеството и приятелството между съседните народи и ни насърчи да продължаваме да работим заедно за общото благо. Честит юбилей на Моста на дружбата!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    18
    Слава Русия
    ТОЯ ТРЪГНАЛ ДА ГОВОРИ ЗА БРАТСКИ ВРЪЗКИ ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ МИТНИЦИТЕ НЕ РАБОТЯТ РУСЕ НА КАМИОНИТЕ ИМА 5 НЕРАБОТЕЩИ ГИШЕТА ЗА ПАСПОРТЕН КОНТРОЛ И ОТ 4 КАНТАРА 1 НЕ РАБОТИ А НА ИДВАНЕ ОТ РУМЪНИЯ СЪЩО ТАКА 6 НЕРАБОТЕЩИ ГИШЕТА НА КОЛИТЕ ИМА НА ИДВАНЕ ОТ РУМЪНИЯ А ОТ РУСЕ ЗА ГЮРГЕВО КАТО СЕ ХОДИ В ГЮРГЕВО ОТ 10 ГИШЕТА НА КОЛИТЕ ТАМ НО НАРОЧНО САМО 2 РАБОТЯТ ЗА ДА ЗАДЪРЖАТ ТРАФИКА СЪЩАТА РАБОТА И С КАМИОНИТЕ ТАМ 12 ГИШЕТА НО САМО 1 РАБОТИ ТИЯ КОИТО БАВЯТ ДВИЖЕНИЕТО НАРОЧМО С НЕРАБОТЕЩИ ГИШЕТА ГИ ПРОКЛЕВАМ ДА УМИРАТ И ТЕ И ДЕЦАТА ИМ!!! ПЕНКЕ ТЪПА СИ!!! ЗАТОВА ИМА ОПАШКИ БЛАГОДАРЕНИЕ НА НЕРАБОТЕЩИТЕ ГИШЕТА.
  • -3
    17
    Пенчу
    Чакам те чисто гол в общината и ще ти го набия от тук до Русия!
  • 2
    16
    Слава Русия
    ПЕНЧО ДРУГ ПЪТ ПОДГОТВЕН СЕ ИЗКАЗВАЙ ЗНАЕШ ЛИ КАКВА БРАТСКА ВРЪЗКА ЩЕ ТИ ДАМ ЗНАЕШ ЛИ? ДА ГО ТУРЯ НА ЖЕНИТЕ ТИ ДА ГО ТУРЯ ТЪП СИ ПЕНЧО ТЪПАК СИ НИКАКВА БРАТСКА ВРЪЗКА НЯМА СТАНЕ СИЛЕН ТРАФИК ОТ ГЮРГЕВО НА КОЛИТЕ И САМО 4 ГИШЕТА ОТ 8 ГИШЕТА В РУСЕ РАБОТЯТ СТАНЕ СИЛЕН ТРАФИК ОТ БЪЛГАРИЯ ЗА РУМЪНИЯ Е ГЮРГЕВО ОТ 10 ГИШЕТА НА КОЛИТЕ 4 САМО РАБОТЯТ И СТАВА ОПАШКА ОТ ГЮРГЕВО НАЗАД ПО ЦЕЛИЯ МОСТ ДО ЛУКОЙЛА В РУСЕ 10 11 КМ 16 КМ ПЕНЧО ГЛУПАК ТАКЪВ КАКВА БРАТСКА ВРЪЗКА ДРОГИРАЛ СИ СЕ И СИ ФАНТАЗИРАШ АБЕ ПЕНЧО КОИТО НЕ СТЕ ЗАД ВОЛАНА НЕ КОМЕНТИРАЙТЕ НЕ КАРАТЕ ВИЕ И ЗАТОВА ТАКА МИСЛИТЕ ПЕНЧО КОГА ЩЕ СЛОЖИТЕ ОЩЕ 10 ГРАНИЧНИ ПОЛИЦАЙ НА 6 ТЕ ГИШЕТА ЗА КАМИОНИ В РУСЕ НА ВЛИЗАНЕ ОТ ГЮРГЕВО КОГА В ГЮРГЕВО КАТО СЕ ИДВА ОТ РУСЕ НА КАМИОНИТЕ ПРИ СИЛЕН ТРАФИК ЩЕ РАБОТЯТ ВСИЧКИ 12 ГИШЕТА КАКТО И НА КОЛИТЕ НА ПУТКИН ДЕН!!! ДА ГО ТУРЯ НА ЛЮБОВНИЦАТА ТИ!!! ХАЛ ХАБЕР СИ НЯМАШ ОТ БРАТСКИ ВРЪЗКИ САМО СЕ ДРУСАШ С НАРКОТИЦИ!!!
  • 0
    15
    до 10
    Че не си бил в Германия е ясно, ама тези вицове кой ти ги разправя?:)
  • 2
    14
    Ха-ха
    Всъщност е ясно и на умствено изостаналите за каква братска връзка става дума,но тъй като аз съм некъпан гладкомозъчен травестит,не успях да схвана нищо,май затъпявам от хапчетата за хормонална терапия....
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари