Пенчо Милков: Такса смет може да поскъпне до 7 пъти

1
Кметът на Русе настоява държавата да промени нормативната уредба за такса смет
Кметът на Русе настоява държавата да промени нормативната уредба за такса смет Снимка: Община Русе

Кметът на Русе настоява държавата да промени нормативната уредба за такса смет

Община Русе е изправена пред сериозно предизвикателство, свързано с предстоящото увеличение на таксата за битови отпадъци, което може да достигне до седемкратно увеличение. Това предупреди кметът на града Пенчо Милков, който изрази загрижеността си по повод новите разпоредби на правителството, влизащи в сила от 1 януари 2025 година.

Новите изисквания на правителството

Съгласно приетата през април 2024 година Наредба на Министерския съвет, таксата за битови отпадъци вече ще се изчислява на база принципа „Замърсителят плаща“. Основната промяна предвижда, че размерът на таксата ще се определя според количеството генерирани отпадъци, вместо на базата на данъчната оценка на имота, както е било до момента.

Предизвикателствата пред новата наредба

Въпреки че новата наредба има за цел да направи изчисляването на таксата по-справедливо, кметът на Русе предупреди за сериозни проблеми и предизвикателства при прилагането на трите предложени метода за определяне на таксата. Според Пенчо Милков, тези методи са неприложими на практика и могат да доведат до големи социални и икономически проблеми.

Първи модел: индивидуално определено количество битови отпадъци

Първият предложен модел изисква гражданите да закупуват специални торби за смет, които да използват за събиране на отпадъците. Цената на тези торби ще представлява самата такса за битови отпадъци. Кметът обаче подчерта, че този метод крие сериозни рискове, като например масовото изхвърляне на отпадъци на нерегламентирани места с цел избягване на плащането.

Втори модел: брой и вместимост на съдовете

Вторият модел предлага таксата да се определя на база броя и вместимостта на съдовете за събиране на отпадъци, както и честотата на тяхното изпразване. Този подход е по-лесен за администриране, но според Милков, той би довел до неравноправно третиране на гражданите и не може да гарантира справедливо разпределение на тежестта между тях.

Трети модел: брой на лицата, ползващи услугата

Третият предложен подход се основава на броя на лицата, които използват услугата за събиране и третиране на битови отпадъци. Този модел обаче също е проблематичен, тъй като понятието „ползвател“ не е ясно дефинирано в нормативната уредба, което може да доведе до сериозни несъответствия и несправедливи начисления.

Реакцията на Община Русе

Кметът Пенчо Милков изрази силна загриженост относно прилагането на който и да е от предложените модели, като подчерта, че те ще доведат до социална непоносимост на таксата. Той е категоричен, че размерът на таксата трябва да бъде социално поносим за всеки гражданин, и настоява за промени в нормативната уредба.

„Считам, че трябва да се отмени Наредбата на Министерския съвет, да има промени в нормативната уредба на Закона за местните данъци и такси, Закона за управление на отпадъците и в специални закони, които да задължат НАП и Националния статистически институт да предоставят информация за работещите в бизнес сектора“, заяви Милков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    41
    фараони
    Господин кмете, колко пари ти дадоха от фирмата за боклука, за да им дадеш общинската поръчка за 30 милиона?
  • 7
    40
    Запознат
    Боклука е Общинския съвет и той трябва незабавно да бъде изринат!
  • 8
    39
    има
    справедливи начини за определяне на такса боклук, но не се започва със седемкратно увеличение на данъка , а със седемкратно подобряване на услугата. Живея до закрития пазар на Товарна гара и виждам какво става - 2 контейнера за боклук има и се пълнят догоре от хората , работещи на сергийте - кашони, развален зарзават и тн. Магазин Зари и те там си хвърлят боклука , накрая гражданите си оставят торбичките до контейнера ....мизерия пълна, тоя цървул пари иска ...
  • 4
    38
    Боориянка
    На кладата, на кладата в центъра му е мястото. Вън неверниците от България. И вазектомия.
  • 7
    37
    Даков
    Корумпиран подлец! Мястото ти е зад решетките,а не в Общината.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари