Пеликани избягаха от зоопарка в София

0
Пеликан, пресичащ пешеходната пътека на столичния булевард "Симеоновско шосе", изненада шофьорите
Пеликан, пресичащ пешеходната пътека на столичния булевард "Симеоновско шосе", изненада шофьорите Снимка: Facebook / Забелязано в София

Пеликан, пресичащ пешеходната пътека на столичния булевард "Симеоновско шосе", изненада шофьорите

Столичани станаха свидетели на необичайна гледка в четвъртък сутринта, когато двама пеликана бяха забелязани да се разхождат спокойно по булевард "Симеоновско шосе" в София. Птиците, които се оказаха избягали от Софийската зоологическа градина, предизвикаха вълна от коментари в социалните мрежи и изненадаха шофьорите, когато един от тях дори пресече пешеходната пътека на оживения булевард.

Инцидентът привлече вниманието на медиите и обществеността, като повдигна въпроси за сигурността в зоопарка и поведението на екзотичните птици в градска среда. За щастие, благодарение на бързата реакция на служителите от зоологическата градина, пеликаните бяха върнати невредими в дома си само половин час след получаването на първите сигнали.

Петър Стоянов, гледач в Софийския зоопарк, който се грижи за птиците от близо 5 години, хвърли светлина върху случая. "Преди няколко години постигнаха от Букурещкия зоопарк. Те са винаги двамата и в случая, и двамата са решили да се разходят извън зоопарка", обясни той. Стоянов добави, че подобни инциденти не са без прецедент, въпреки че са рядкост.

Оказва се, че двамата "бегълци" са от вида "розови пеликани" и са част от общо девет пеликана, обитаващи Софийския зоопарк. Експертите предполагат, че вероятната причина за неочакваната разходка на птиците е свързана със сезонната миграция, която е естествен инстинкт за този вид.

"Проблемът при тях е, че маховите пера израстват неравномерно и във всеки период от годината, въпреки подрязването, което се извършва, те са способни да летят", поясни Стоянов. Това обяснява как пеликаните са успели да напуснат територията на зоопарка, въпреки мерките за сигурност.

Въпреки внушителните си размери, пеликаните не представляват заплаха за хората. Те са предимно рибоядни и не проявяват агресивно поведение

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари