Пчеларството в Кюстендилско е пред колапс заради ниски изкупни цени

0
Производителите търпят загуби въпреки високите цени в магазините
Производителите търпят загуби въпреки високите цени в магазините

Разликата между себестойност и изкупната цена на меда достига 4 лева на килограм

Пчеларите в Кюстендилско изоставят стопанствата си заради ниски изкупни цени.

Драстична разлика между себестойност и изкупна цена

Пчеларите в област Кюстендил са изправени пред сериозна криза, която принуждава много от тях да се откажат от своите пчелини. Основната причина за това е значителната разлика между себестойността на продукцията и изкупните цени на меда, информира БНТ.

Тежката реалност на производството

Пчеларят от село Багренци, Калин Гаваски, който отглежда 280 кошера, споделя конкретни данни за икономическата ситуация: "Цената на меда се калкулира от много различни фактори. Изкупуват го за 3 до 4,20 лева, което нас не ни устройва. На нас медът ни излиза около 7-8 лева. И ние се опитваме да го продаваме обикновено на 15-20 лева."

Допълнителни разходи за сертификация

Производителите са изправени и пред допълнителни разходи за сертификация, необходима за директни продажби. "280 кошера отглеждам. И това са 12 проби трябва да дадем за изследване. Което оскъпява, това излиза към 1000 - 1200 лева, което се трупа", пояснява Гаваски.

Намаляващ брой производители

Росен Йосифов описва тревожната тенденция през последните години: "Преди, да кажем, 5 до 10 години, във всяко село имаше хора, които гледаха пчели, грижиха се за пчелините. В момента останаха ентусиасти много малко. Тук положението е тежко във всички отрасли, разбира се, но и при пчеларите също не е лесно. Всеки сам се спасява както може."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    ами
    100 %надценка си е малко много, пробвайте да продавате на пазара по 10 лв , голяма лакомия
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Защо Ленчето не прави нищо днес?
- Тя замества шефа тази седмица...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари