Патриарх Даниил поведе заупокойната литургия в памет на патриарх Неофит

0

Изминаха шест месеца от кончината на българския духовен водач

Негово Светейшество, Софийският митрополит и български патриарх Даниил, отслужва архиерейска заупокойна литургия в памет на патриарх Неофит, шест месеца след неговата кончина. Тази сутрин, в катедралния храм "Света великомъченица Неделя" в София, литургията започна и все още продължава, като събира множество вярващи, които отдават почит на своя покоен духовен водач.

След края на заупокойната литургия, около 11:00 часа, ще бъде извършена и панихида, отново в чест на шестмесечнината от кончината на патриарх Неофит. Денят на 13 септември отбелязва точно шест месеца от неговата смърт.

Припомняме, че на 16 март тази година България се сбогува с Негово Светейшество, патриарх Неофит, който почина на 13 март в 22:22 часа след продължително боледуване. Той издъхна във Военномедицинска академия в София поради многоорганна недостатъчност.

Патриарх Неофит беше избран за глава на Българската православна църква и Софийски митрополит на 24 февруари 2013 година по време на Патриаршеския избирателен църковен събор в София. Същия ден той беше интронизиран като български патриарх в патриаршеския храм "Св. Александър Невски". Шест месеца след смъртта му, новият патриарх, Видинският митрополит Даниил, беше избран от делегатите на Патриаршеския събор на 30 юни тази година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари