Патриарх Даниил отслужи литургия в "Света Неделя"

0
Голяма Света Неделя: Патриарх Даниил отбеляза празника с литургия в столицата
Голяма Света Неделя: Патриарх Даниил отбеляза празника с литургия в столицата Снимка: Българска Патриаршия

Голяма Света Неделя: Патриарх Даниил отбеляза празника с литургия в столицата

В неделя, 7 юли 2024 година, новоизбраният български патриарх Даниил отслужи тържествена литургия в катедралния храм "Света Неделя" в София. Събитието съвпадна с християнския празник Голяма Света Неделя, който се чества на тази дата.

Патриарх Даниил, който бе избран за глава на Българската православна църква на 30 юни 2024 година, продължава поредицата от тържествени богослужения, свързани с встъпването му в длъжност като Софийски митрополит. Това е втората му важна роля, освен тази на духовен водач на православните християни в България.

Тържественото посрещане на патриарх Даниил в храм "Света Неделя" започна още предишната вечер и продължи с неделната литургия. По време на службата той отправи молитва за здраве и благополучие на всички присъстващи и на целия български народ.

Празникът Голяма Света Неделя е посветен на гръцката светица Кириакия, чието име в превод на български означава Неделя. Родена в Мала Азия през III век, тя е почитана от християните за своята вяра и мъченичество.

Преди литургията в "Света Неделя", патриарх Даниил участва в поклонение на гроба на своя предшественик - блаженопочиналия патриарх Неофит. Състоя се литийно шествие и бе отслужен трисагий (кратка молитва) пред гроба на покойния духовен водач.

Изборът на Видинския митрополит Даниил за нов български патриарх се състоя на 30 юни 2024 година. Той бе избран от делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор и оттогава изпълнява двойната роля на патриарх на Българската православна църква и Софийски митрополит.

Встъпването в длъжност на новия патриарх е важно събитие за православната общност в България. То бележи началото на нов етап в живота на църквата и дава възможност на вярващите да се запознаят с новия си духовен водач.

Патриарх Даниил ще продължи да изпълнява своите задължения като глава на Българската православна църква, водейки богослужения, представлявайки църквата на международно ниво и работейки за укрепване на вярата сред българския народ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари