Патриарх Даниил: Общуването с Бога ни дава сила в трудностите

0
Негово Светейшество  отслужи света литургия за храмовия празник на "Света Параскева"
Негово Светейшество отслужи света литургия за храмовия празник на "Света Параскева" Снимка: БТА

Негово Светейшество отслужи света литургия за храмовия празник на "Света Параскева"

Негово Светейшество Софийският митрополит и български патриарх Даниил отслужи днес света литургия по случай храмовия празник на столичния храм "Света мъченица Параскева". В своята проповед той отправи послание към вярващите: "Братя и сестри, нека търсим това живо общуване с Господ Иисус Христос, за да укрепваме, защото без Божията сила не можем да се справим с трудностите и не можем да получим трайна, истинска радост."

Житието на света Параскева Иконийска

Според богослова професор Иван Желев, света Параскева Иконийска е родена в края на трети век в град Икония, област Ликаония, Южна Мала Азия. Името ѝ произлиза от гръцката дума за петък - "параскеви", тъй като е родена в деня на Христовата изкупителна смърт.

Мъченически подвиг за вярата

В своята проповед патриархът разказа за живота на светицата, която използвала наследеното от родителите си богатство за помощ на нуждаещите се. През 303 година, по време на гоненията при император Диоклетиан, света Параскева била подложена на жестоки мъчения заради християнската си вяра.

"Много, много човеци са страдали по различни начини, по различни причини, единствено и само християните докрай са устоявали в надеждата си, докрай са устоявали в благоразположението си, дори към мъчителите, по примера на Господ Иисус Христос", подчерта в словото си патриарх Даниил.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Симпозиум на гинеколози. На подиума се качва председателят и почва реч:
- Колеги, къде бъркаме?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари