Патриарх Даниил не прие оставката на Никанор

0
Архимандрит Никанор подаде оставка, но патриарх Даниил не я прие
Архимандрит Никанор подаде оставка, но патриарх Даниил не я прие Снимка: Архимандрит Никанор / Facebook

Архимандрит Никанор подаде оставка, но патриарх Даниил не я прие

Днес по-рано стана ясно, че игуменът на Църногорския манастир Архимандрит Никанор е направил важна стъпка в знак на несъгласие с новоизбрания патриарх на Българската православна църква Даниил. Архимандритът лично връчи своето писмо за оставка на патриарх Даниил в катедралния храм "Александър Невски".

„Драги, приятели! Връчих лично молбата си за освобождаване на Негово Светейшество патриарх Даниил. Негово Светейшество НЕ Я ПРИЕ. Точка.“, написа архимандрит Никанор в социалните мрежи, изразявайки категорично своето разочарование и решителност.

Архимандрит Никанор е заявил, че решението му за подаване на оставка е продиктувано от дългогодишните различия в позициите му с патриарх Даниил относно мястото на Българската православна църква в православното семейство, както и по отношение на Вартоломей и руската агресия.

С него от дълго време имаме различни позиции по отношение на мястото на БПЦ в семейството на православната, по отношение на Вартоломей и руската агресия. След като беше избран, мисля, че е достойно да напусна. Нося писмото заедно с подарък - бяло було, с което да му кажа "Ваше Светейшество, давам си оставката", коментира архимандрит Никанор.

Решението за подаване на оставка от страна на архимандрита бе обявено още в неделя, когато той в ефира на NOVA заяви, че ако Даниил бъде избран за патриарх, ще напусне Българската православна църква. Въпреки това, отказът на патриарх Даниил да приеме оставката на Никанор поставя въпроса за бъдещите отношения и взаимодействия в църковната йерархия.

Този акт на архимандрит Никанор може да се разглежда като сигнал за нарастващите вътрешни напрежения в Българската православна църква. Споровете и разногласията по ключови въпроси като отношението към Вселенския патриарх Вартоломей и позицията по руската агресия разкриват дълбоките разломи в църковната общност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 10
    1
    Милонов
    Архимандрит Никанор, с напускането ти на БПЦ,тя няма да затвори врати! Ще продължи своя живот,а ти байно какво ще работиш от утре нататък!? Като свободомислещ човек,хвърлейки расото,можеш да хванеш първия влак за "братски" Киев,където ще се срещнеш с твоя идол,който вече е с изтекъл мандат още на 20 май т.г. Боже,колко много са различните индивиди по света.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари