Първият влак с нови вагони отпътува от София

0
Втората партида от още 19 вагона ще бъде в България до дни
Втората партида от още 19 вагона ще бъде в България до дни Снимка: МТСП

Втората партида от още 19 вагона ще бъде в България до дни

В 06:15 часа тази сутрин по линията София - Бургас тръгна първата композиция с модернизираните вагони, които бяха доставени на БДЖ в края на миналия месец. Те бяха представени от министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и посланика на Германия у нас Ирене Мария Планк.

Композицията се очаква да пристигне в Бургас в 12:10 часа, като пътуването трябва да продължи точно 5 часа и 55 минути. Предвижда се влакът да се движи по този маршут през цялото лято.

Вагоните разполагат с климатична система и с контакти за зареждане на мобилни устройства, каза служебният министър в петък, по време на представянето на влака, заедно с посланика на Германия Ирене Мария Планк. Надяваме се в следващата партида вагони да има вагон-ресторант, каза Гвоздейков.

На въпрос дали има забавяне при доставката на всички вагони, Гвоздейков отговори, че се спазва графикът и няма забавяния. Миналия четвъртък тръгна следващата партида и би трябвало всеки момент да пристигне в България, уточни Гвоздейков.

"За много кратък период успяхме да започнем обновяването на подвижния състав в железопътния транспорт", заяви министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.

Това са първите стъпки, с които целим да наваксаме изоставането в развитието на жп транспорта. Осъществихме тази сделка с помощта на посолството на Германия и на посланик Ирене Мария Планк“, добави министърът, цитиран от министерството.

Министърът припомни, че преди няколко месеца е подписан договор за доставка на още 10 нови локомотива, а процедурите за доставка на нови влакове ще дадат изцяло нова визия на този вид услуга. „Надявам се да успеем да договорим всички средства по Плана за възстановяване и устойчивост и от 2026 г. да имаме обновен подвижен жп състав“, каза още той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    4
    Старият Железничар
    Само глупаци и ошеметени хора без знание управляват Ж.П.транс.на България Пълни идиоти и хляб дават на лавандули разни.Разкостиха БДЖ за 33 години и то още диша,макар и на пресекулки,мърда.Докога?За да откраднат на спокойствие 1000 лв.,законно са готови да опропастят милиони за сметка на данъкоплатеца.Ганьовска работа,нали Хитър Петър плаща,а Настрадин Ходжа гледа,а дядо Йоцо вече не са го и чували поколенията и дядо Йоцо вече"Не Гледа".Не остана за гледане,всичко разкулачено и одърпано.Сега е ред на дядо Еконтии и разни други бивши дядки,но нямащи общо нищо със Иван Вазов и неговият герой.Нали е "Нова България" ?
  • 4
    3
    Ж.Колев
    Пиронков,в очите и ушите на нормалните хора,ти си един субект,предал сподвижниците си от една партия,за да се натикаш при банскянската сбирщина,с цел облагодетелстване днес и в бъдеще.Иначе, разхлопаните вагони голямото неудобство на пътниците е факт,който ще продължи, докато ти си "министър"!
  • 7
    2
    русенец
    Тези "нови" вагони не бяха ли изведени от експлоатация и рециклирани немски вагони на по 30 години?
  • 6
    1
    В Очакване
    Нали щеше да се движи със 140/160 км.в час / поне/ ? Такива бяха прогнозите от преди времето на дядо Еконтии? Какво стана със Шин Кан Сен,Фуджияма? И все София-Бургас-София. Това Варна-Русе-Плевен-Мездра-Червен -Бряг,никой го не споменава от 30 години,Ами до Видин,Враца,Монтана,Лом?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари