Първите киберспециалисти за армията получиха лейтенантски пагони

1
Младите офицери от ВВМУ „Никола Вапцаров“ се включват в редиците на българската армия
Младите офицери от ВВМУ „Никола Вапцаров“ се включват в редиците на българската армия Снимка: БТА

Младите офицери от ВВМУ „Никола Вапцаров“ се включват в редиците на българската армия

Във Варна днес се проведе тържествена церемония, по време на която първият випуск киберспециалисти от Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров" получиха своите лейтенантски пагони. Този важен момент за курсантите от випуск 2024 „Цар Симеон Велики“ съвпадна с кулминацията на честванията по повод 145-та годишнина от създаването на българските Военноморски сили. На церемонията присъстваха редица висши военни, политически фигури и граждани, които отдадоха почит на новите офицери.

Сред официалните гости бяха служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, председателят на парламентарната комисия по отбрана Христо Гаджев, областният управител на Варна Андрияна Андреева и кметът на града Благомир Коцев, предава БТА. Те се включиха в церемонията, като изразиха своето уважение към младите офицери и подчертаха значението на техния избор да посветят живота си на служба в българската армия.

Началникът на ВВМУ, флотилен адмирал проф. Боян Медникаров, поздрави новите лейтенанти, подчертавайки, че те са не просто офицери, а бъдещи лидери, които ще ръководят с чест и отговорност. Той напомни на курсантите, че служенето на България е привилегия и огромна отговорност, като ги призова да бъдат модел на професионализъм и морал. Випускът „Цар Симеон Велики“ включва 31 курсанти, сред които и първите завършващи специализацията „Киберсигурност“ – отговор на съвременните предизвикателства в динамично променящия се свят.

Адмирал Емил Ефтимов също се обърна към новите офицери, като ги приветства в редиците на българската армия и Военноморските сили. Той изрази увереност, че те са подготвени да защитават националната сигурност на България с интелект и воля, и ги призова да поддържат високо ниво на професионализъм. Ефтимов подчерта, че модернизацията на армията и флота няма алтернатива и че командването ще продължи да осигурява условия, сравними с тези в съюзните армии.

Министър Атанас Запрянов също изказа своето уважение към младите офицери, като ги нарече носители на бъдещето и бъдещи командири. Той ги увери, че Министерството на отбраната работи за подобряване на условията в армията, включително увеличение на заплатите и въвеждане на нови социални придобивки, с цел да мотивира тяхната служба на отечеството. Запрянов отбеляза, че новите лейтенанти ще бъдат ключова част от усилията за модернизация и укрепване на отбранителните способности на страната.

След церемонията варненци и гостите на града имаха възможност да се насладят на зрелищни демонстрации на спецчастите на Военноморските сили, които включваха маневри на висока скорост с моторни лодки, приводняване на парашутисти и показ на бойни умения от българските "тюлени".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари