Първата в света водородна железница се върна към дизела

3
Водородната революция в железопътния транспорт среща неочаквани предизвикателства
Водородната революция в железопътния транспорт среща неочаквани предизвикателства Снимка: Асен Игнатов / Архив

Водородната революция в железопътния транспорт среща неочаквани предизвикателства

Иновативният проект за първата в света действаща водородна железница в Германия се сблъска с непредвидени трудности, съобщават германски медии, предаде Automedia.bg.

Железопътният оператор EVB, който през август 2022 година замени 15 дизелови локомотива с 14 модерни локомотива с водородни горивни клетки по линиите в Северна Германия, бе принуден да предприеме спешни мерки поради недостиг на гориво.

В началото на септември 2024 година компанията трябваше да върне в експлоатация пет дизелови машини, за да компенсира липсата на водородно гориво. Въпреки това, част от водородните влакове продължават да се движат, макар и с намалена дължина на композициите с цел икономия на гориво.

Водородните локомотиви Coradia iLint, произведени от компанията Alstom, се зареждат с гориво, което е страничен продукт от производството в химическия завод на Dow Chemical в град Щаде. Транспортирането на водорода се осъществява с камиони до зарядната станция на влаковете в град Бремерфьорде, където се съхранява в резервоар под високо налягане.

Причините за временното прекъсване в доставките не са напълно изяснени. Първоначалният план предвижда в бъдеще влаковете да се зареждат със "зелен" водород, произведен на място в Бремерфьорде от електричество от възобновяеми източници, но съоръжението все още не е завършено.

Всеки от 14-те локомотива Coradia iLint има възможност да измине 1000 километра с едно зареждане. Проектът е изцяло финансиран с публични средства - 8,4 милиона евро от федералното правителство на Германия и 85 милиона евро от правителството на провинция Долна Саксония.

От следващата година германският проект няма да бъде единствен в Европа. Четири френски провинции вече са поръчали 12 водородни влака Regiolis, които в момента преминават изпитания. Очаква се те да влязат в редовна експлоатация в началото на 2025 година по линиите Лион - Клермон-Феран, Дижон - Оксер - Авайон, Дижон - Корбини, Страсбург - Нидерброн и Тулуза - Люшон.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    ...
    Йок ресурс ! Да не се върнат само към парата и твърдото гориво, че както е тръгнало. Владимир им пикае по муцуните а им казват, че вали златен дъжд и всичко е точно. За възрастен човен надалеко му хвърля струята.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари