Първан Симеонов: В България има болезнена смяна на цяло политическо поколение

0
Социологът разкрива комплексните фактори, възпрепятстващи политическата стабилност
Социологът разкрива комплексните фактори, възпрепятстващи политическата стабилност Снимка: БГНЕС

Социологът разкрива комплексните фактори, възпрепятстващи политическата стабилност

Политическият пейзаж в България преминава през период на сложни трансформации, характеризиращи се с продължителна и болезнена смяна на цяло политическо поколение. Това е основният извод от задълбочения анализ на социолога Първан Симеонов от агенция "Галъп Интернешънъл".

Симеонов отбелязва, че протестните вълни от 2020 година, насочени срещу управлението на ГЕРБ, не успяха да кристализират в нова политическа формация. В резултат на това, дълго след отшумяването им, ГЕРБ запази доминантната си позиция на политическата сцена.

Анализаторът очертава сложна констелация от фактори, формиращи настоящата политическа реалност в страната. Той посочва партията, представляваща интересите на турската етническа общност, като ключов играч с "блокираща квота" във всички аспекти на българския политически живот. Тази формация в момента е под силното влияние на Делян Пеевски, върху когото тегнат санкции по американския закон "Магнитски".

"Насреща стоят либерални прогресивни глобално позициониращи се формации - прозападни, които обаче нямат такава солидна социална база в българското общество", коментира Симеонов. Той обяснява това с демографските и социално-икономически характеристики на България - застаряващо население и значителни социални неравенства.

Според експерта, тези фактори водят до все по-прагматичен и "грозноват" характер на политиката, както и до нарастваща зависимост на избирателния вот. Това прави промяната изключително трудна за постигане.

Симеонов очертава сложен политически възел. "В този възел е много сложно да се постигне устойчив коалиционен формат, защото те се различават драматично", подчертава анализаторът.

Що се отнася до вътрешната динамика в Движението за права и свободи (ДПС), Симеонов прогнозира, че фракцията, свързана с Ахмед Доган, вероятно ще стане по-приемлива за останалите политически играчи. Той обаче добавя, че това далеч не е гарантирано, имайки предвид "удивителната енергия" на Делян Пеевски.

В заключение, Симеонов посочва, че политическите сили ще търсят варианти за съставяне на правителство. Алтернативата би поставила лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в парадоксалната ситуация на политик, който "постоянно печели изборите и постоянно не може да упражнява властта". Подобно развитие би могло да разколебае част от традиционната електорална база на ГЕРБ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари